Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till bastu på Gållsgrund

Förslaget om en allmän bastu på ön Gållsgrund, söder om Iggön, fick tummen ner av byggnads- och miljönämnden. Men kultur- och fritidsförvaltningen ger sig inte.

Annons

– Vi ska överklaga, det är en rättighet vi har, säger Johan Öholm, chef för friluftsliv.

Frågan om en allmän bastu på ön Gållsgrund utanför Gävle satte fart på debatten i byggnads- och miljönämnden. Två ledamöter ville ge dispens från strandskyddslagen för bastun, men majorite ten beslutade om avslag.

Tjänstemännen anser inte att det finns några särskilda skäl att ge dispens. De allra flesta politiker höll med om det. Men Urban Sjölander, C, och Seppo Laine, V, var av en annan uppfattning.

– Det är ju en etablerad plats redan med bryggor och en byggnad på ön redan, så jag tycker att det hade kunnat passa med en allmän bastu med kravet att det var tydligt skyltat att den är för allmänheten, säger Seppo Laine.

Kultur- och fritidsförvaltningen vill bygga den vedeldade bastun för att förbättra förutsättningarna för friluftsliv och göra kusten mer tillgänglig för allmänheten. Johan Öholm är besviken över beslutet om avslag.

– Som jag ser det är det ett olyckligt prejudikat. Från vår horisont är det precis enligt strandskyddet, som ju är till för att skydda möjligheten till rörligt friluftsliv, säger han.

Han upplever att avslaget gör det svårt för hans förvaltning att utföra sitt uppdrag, att utveckla kusten och friluftslivet. Därför kommer beslutet att överklagas.

– Om vi får avslag i nästa instans får vi acceptera det, men vi förbehåller oss rätten att tro att idén med en bastu på Gållsgrund är bra, säger Johan Öholm.

Mer läsning

Annons