Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till fler gymnasiefriskolor

Gävle kommun sade på onsdagen nej tack till tio friskoleföretag som vill starta nya gymnasieskolor eller utöka.
Samtidigt vill den kommunala gymnasieskolan ha extrapengar för att jobba med neddragningar utan att behöva säga upp lärare.

Annons

År 2015 kommer antalet ungdomar i gymnasieåldern i Gävle att minska med ungefär 700. Kommunens gymnasieskolor förbereder sig för att dra ned i takt med att eleverna blir färre. Samtidigt vill många nya friskolor starta i Gävle.

Skulle de alla få ja och bygga ut i den takt de ansökt om så skulle det finnas 5 400 platser i gymnasiefriskolor år 2015. Kommunen planerar samtidigt för 3 700 platser i sina skolor. Det skulle innebära över 9 000 gymnasieplatser år 2015 men bara omkring 3 300 elever.

Politikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden är överens om det orimliga i det, och föreslår därför att Skolinspektionen avslår ansökningarna.

– Det innebär att skolor skulle gå omkull, och oavsett om det är en friskola eller en kommunal skola som gör det så drabbar det elever, säger Peter Bergström.

Skolinspektionen har sagt ja till vissa friskolor som ansökt om att få starta eller bygga ut i Gävle i höst eller nästa år. Men de har även sagt nej. I onsdags fick Thorén business school avslag på sin ansökan om att starta det nya ekonomiprogrammet med inriktning juridik. Motiveringen är bland annat att elevkullarna i Gävle kommer att minska kraftigt och att det skulle finnas en stor risk att kommunen inte kan erbjuda en bra utbildning på ekonomiprogrammet om ytterligare en friskola startar en konkurrerande utbildning.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle kommer att försöka få extra pengar från kommunkassan för att arbeta med omställningsåtgärder när gymnasieskolan behöver krympa.

– Vi kommer att behöva ha färre anställda, men vi vill inte varsla personal om uppsägning, utan göra det med frivilliga lösningar, säger Peter Bergström.

Mer läsning

Annons