Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till två nya gymnasieskolor i Gävle

Varken Lernia college AB eller Jensen education college AB får starta gymnasieskolor i Gävle. Skolinspektionen avslår deras ansökningar.

Annons

Lernia college AB ansökte i somras om att få starta Gävle tekniska gymnasium med el- och energiprogrammet, fordons- och transportprogrammet, industritekniska programmet, teknikprogrammet samt VVS och fastighetsprogrammet. Sammanlagt handlar det om 1 020 utbildningsplatser.

Avslår ansökan

Men Skolinspektionen har nu beslutat att avslå ansökan och gör bedömningen att bolaget inte har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för dessa utbildningar. Den genomförda attitydundersökningen styrker inte att det finns ett tillräckligt elevunderlag i Gävle. Den sökandes budget är därför inte tillförlitlig, då den baseras på ett elevunderlag som inte är styrkt.

Jensen education college AB vill starta ekonomiprogrammet, naturvetenskapsprogrammet med två inriktningar och samhällsprogrammet med olika inriktningar till hösten 2011.

Sammanlagt skulle det handla om 300 utbildningsplatser. Men Skolinspektionen avslår även Jensens ansökan. Ansökan ska innehålla en elevprognos. Jensen har redovisat 981 svar som är fördelade på 13 orter.

Ingen prognos

Enligt Skolinspektionen går det inte att säkerställa hur många elever som är intresserade av att gå skolans program i Gävle. Den sökande har därmed inte visat en prognos som kan ge en stabil och kontinuerlig verksamhet.

– Vi har gjort åtta ansökningar i landet men har ännu inte fått se beslutet. När vi får det tar vi ställning till om vi ska överklaga, säger Jakob Ladenstedt, affärsområdeschef på Jensen education college.

Elevkullarna i gymnasieskolan kommer de närmaste åren att minska. 2013 beräknas det i Gävle vara cirka 735 färre elever än i dag.

Mer läsning

Annons