Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekar fortfarande till CH-branden

/
  • Har funnits med länge i utredningen. Mycket tyder på att 29-åringen som misstänks för CH-branden funnits med i utredningen sedan hösten 2006.

Utredningen kring 29-åringen som häktats misstänkt för CH-branden kommer troligen att ta flera månader. Mannen, som funnits med i utredningen länge, nekar fortfarande till brottet.

Häktningen kommer ändå inte att överklagas.

Annons

Mycket tyder på att 29-åringen funnits med i utredningen åtminstone sedan november 2006. Då flyttade han nämligen ifrån den adress som hade angetts på häktningsframställan.

Spaningsledare Torbjörn Säfström vill inte uttala sig kring uppgiften. Det vill inte heller åklagare Mikael Hammarstrand.

Inte ens 29-åringens försvarsadvokat, Gunnar Falk, har fått veta vilka bevis åklagaren har mot hans klient.

– Egentligen är ju det grund för att överklaga. Men jag vet av erfarenhet att det är fullständigt utsiktslöst att överklaga en häktning till hovrätten, säger Gunnar Falk.

Åklagaren hade velat ha två månader på sig att väcka åtal, men tingsrätten gav honom till 31 augusti. Därför är det troligt att åklagaren begär förlängd häktningstid.

Under häktningsförhandlingen, som hölls bakom stängda dörrar i lördags, berättade 29-åringen att han nu är arbetslös. Tidigare säger han sig ha arbetat inom byggbranschen. Förutom att han var krogvakt 2004 arbetade han på en restaurang i Uppsala i mars 2001.

De brott som 29-åringen tidigare dömts för är av lindrigare art än den grova mordbrand som han nu misstänks för. Han var med och stal en dator vid ett inbrott hos NCC i Uppsala för åtta år sedan. Då erkände han brottet, eftersom han ansåg att ”om man gjort fel så får man stå för det”.

I september 2003 sparkade han på en taxibil så att bland annat en spegel gick sönder. Sedan tog han taxilegitimationskortet och slängde det i Fyrisån. I förhör sade han att det som hände berodde på ”fyllnoja och inget annat”. Han dömdes i april 2004 till 70 dagsböter för brotten.

Dessutom har han dömts till fängelse för att ha undvikit att göra värnplikten och till dagsböter för rattfylleri. Efter att ha misshandlat en man på krogen 2004 och vid ett annat tillfälle samma år ha tagit kokain, dömdes han till åtta månaders fängelse.

Nu säger 29-åringen i rätten att han inte har några drogproblem. Ulrica Andersson

Mer läsning

Annons