Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niorna i Gävle höjde sina betyg

På de flesta skolor i Gävle har avgångselevernas betyg förbättrats. I absolut topp ligger Engelska skolan där ALLA nior hade godkänt eller bättre i engelska, matematik och svenska. – Det är jätteroligt. Det visar att det arbete vi lagt ned gett resultat, säger rektor Anna Ek.

Annons

Men även på de flesta kommunala skolor har andelen elever som gått ut med minst godkänt betyg i de tre kärnämnena ökat. Det visar den preliminära betygsstatistiken som nu blivit klar.

Bland annat fortsätter den positiva trenden för Bergby centralskola och Stenebergsskolan där 96 respektive 93 procent av eleverna gått ut grundskolan med gymnasiebehörighet. För bara några år sedan var de nere i mellan 55–75 procent.

Mycket bra resultat visar också bland andra Lillhagsskolan, Solängsskolan och Stigslundsskolan.

Absolut bäst är dock friskolan Engelska skolan.

Där har hela 100 procent av niondeklassarna behörighet att söka gymnasiet. Det betyder att inte en enda av de 123 eleverna har gått ut nian med icke godkänt i något av de tre kärnämnen svenska, engelska och matematik.

– Vårt uppdrag är självklart att alla elever ska klara målen och det är fantastiskt att vi i år har lyckats med det, säger skolans rektor Anna Ek.

Framgångsreceptet är enligt henne bland annat engagerade lärare, mycket läxor och många prov.

– Våra lärare jobbar otroligt intensivt och ingående med att hjälpa eleverna. Man måste pusha lite och vi lägger ned mycket arbete på att motivera eleverna att göra bra ifrån sig i skolan.

Att man erbjuder extraundervisning i alla ämnen och att föräldrarna hela tiden hålls informerade om hur det går för barnen i skolan är två andra faktorer som hon lyfter fram.

– Samarbetet med hemmet är a och o. Föräldrarna vet vilka prov som är inplanerade och vad barnen behöver träna på och vi uppmuntrar dem att uppmuntra barnen att till exempel gå på extraundervisning, säger Anna Ek.

Trots den positiva trenden på många skolor finns det också skolor där betygen backar och totalt är det fortfarande ungefär lika många elever i Gävle som klarar godkänt som tidigare år, 89 procent.

Det är ungefär i nivå med genomsnittet i landet.

Mer läsning

Annons