Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordostprojektetvill ha 1 miljon till

/
  • Thomas Friberg
  • Thomas Friberg (nummer fyra från vänster), projektledare för Nordostprojektet, tillsammans med Khadija Ali, Hani Abdi, Maryan Abdulgadir, Sherif Hbadi, Fo Luong, Thien Ngo, Ahmet Öcal, Hmar Jabbar, Ömer Öcal.

Mycket positivt har hänt på Nordost de senaste tre åren. Men ännu kan inte stadsdelen stå på egna ben och därför vill nätverket Trygga Gävle förlänga Nordostprojektet med två år till.
Nu söker man 1 miljon kronor från kommunen.

Annons

Det uppmärksammade Nordostprojektet startades för tre år sedan som ett integrationsprojekt för att göra stadsdelen lugnare och tryggare. Meningen har hela tiden varit att Nordostprojektet skulle kunna avvecklas och övergå i en modell som liknar den på Öster, som innebär att man fortsätter att arbeta i stadsdelen, men utan projektledare och med mer ideella insatser.

Tanken var att avvecklingen skulle ske nu vid årsskiftet, men Gavlegårdarna och det andra 25-talet aktörerna i nätverket Trygga Gävle är eniga om att stadsdelen inte riktigt är mogen att stå på egna ben ännu. Därför ansöker man nu om bidrag på 500 000 kronor om året de närmaste två åren för att driva Nordostprojektet vidare.

Kan fortsätta

Om ansökan beviljas innebär det att projektledaren Thomas Friberg kan fortsätta med sitt arbete.

– Behovet av en fortsättning finns definitivt. Jag har fått frågan och fortsätter gärna om det blir så, det behövdes ingen lång betänketid, säger han.

I ansökan anges många positiva saker som har hänt på Nordost de senaste tre åren. Bland annat är uppåt 200 barn aktiva i basket- och fotbollslag, träffpunkten på Norra Köpmangatan lockar cirka 25 barn per dag och det har bildats en ungdomsgrupp med sju ungdomar som ska fungera som positiva förebilder.

Inga störningar

Enligt ansökan finns det inte heller några pågående fall med vräkningar eller störningar i stadsdelen.

– Det har blivit ett mycket lugnare område, men sådana saker är ju verkligen färskvara. Det finns mycket att jobba med och vi måste fortsätta på den inslagna vägen och vara med och pusha på alla grabbar och tjejer som spelar fotboll och basket så att alla förstår att det är en bra väg att gå, säger Thomas Friberg.

Mer läsning

Annons