Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Normbrytande sommarkurser

/
  • Alfred Leidstedt och Erik Larsson har praktiserat på Källbackens förskola i två veckor.

Elever i årskurs 8 har under två veckors tid fått prova på "otraditionella" yrken. Alfred Leidstedt och Erik Larsson valde att söka sommarkursen "Killar i barnomsorg" – och hamnade på Källbackens förskola i Stigslund.
– Man har fått en bra inblick i hur yrket fungerar, säger Alfred Leidsteidt.

Annons

Till hösten börjar han i nian på Engelska skolan, medan Erik Larsson ska påbörja sitt sista år på Stora Sätraskolan. När de informerades i sina respektive högstadieskolor om de olika sommarkurserna, föll valet på att spendera två veckor på en av kommunens förskolor. Erik förklarar upplägget på kursen.

– Killarna fick välja mellan att vara inom barnomsorgen eller omvårdnad, som är mer kvinnodominerade yrkesgrupper. Tjejerna fick välja mellan teknik och it-teknik, branscher där fler män jobbar.

Under sina två veckor på Källbacken har killarna varit på avdelningarna Gullvivan och Solrosen. Barnen, som är mellan ett och tre år, var i början lite blyga men annars har det inte varit några problem enligt Alfred Leidstedt.

– Det har gått jättebra. Vi har märkt att det inte är så vanligt med unga killar ute på förskolor, så vi blev snabbt populära. De vill leka och gunga hela tiden, säger han och skrattar.

Maria Hall, som har varit Eriks handledare, ser positivt på den här typen av sommarkurser.

– Hade jag fått bestämma så skulle det vara en könsfördelning på 50-50 inom förskoleyrket. Därför är det jättebra att vi får hit unga killar som dessutom skött sig exemplariskt, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att det kommer ta tid innan det här helt jämställt, men jag vet att det har ökat med både manliga vikarier och anställda.

Om Erik och Alfred kommer att jobba inom förskolan i framtiden är de båda osäkra på. De båda vill söka till teoretiska program när de ska välja gymnasium.

– Men att jobba extra eller vikariera kan jag nog tänka mig, säger Erik och får medhåll av Alfred.

Killarna rekommenderar även nästa årskull att prova på sommarkursen.

Mer läsning

Annons