Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlandet får fler bussar

/
  • Ökade turer. Kommunen satsar nu 1,3 miljoner extra för att öka turtätheten på busslinje 95 som går mellan centrala Gävle och Norrlandet. Syftet är att fler på Norrlandet ska kunna pendla kollektivt.

Det blir tätare bussturer till Norrlandet nästa år. Kommunen satsar 1,3 miljoner kronor för att öka turtätheten.

– Det pågår mycket på Norrlandet och fler flyttar dit, säger tekniska nämndens ordförande Inger Schörling (MP).

Annons

Tekniska nämnden skulle egentligen ha gjort kollektivtrafikbeställningen inför nästa år för en månad sedan. Men eftersom politikerna inte var nöjda med det förslag till oförändrad busstrafik som låg begärde man uppskov.

När nämndsledamöterna i går fick det nya förslaget på sina bord vid sittande möte fanns det med en satsning på 1,3 miljoner kronor för att öka turtätheten på linje 95 som går mellan centrala Gävle och Norrlandet. I dag går bussen bara varje eller varannan timme, vilket gör det svårt för Norrlandetborna att pendla utan bil. Med de nya pengarna öppnar man för halvtimmestrafik på morgonen och kvällen och entimmestrafik under resten av dagen. Rutten ska också göras om så att den blir snabbare.

Tillskott till budgeten

Pengarna blir ett rent tillskott till tekniska nämndens budget, så man behöver inte skära ned på någon annan del av sin verksamhet.

– Vi ökar våra ambitioner när det gäller Norrlandet. Det var i det området det fanns störst efterfrågan och behov. Det pågår så mycket där med nya bostadsområden och fler som ska flytta dit, säger Inger Schörling.

Övriga linjer påverkas inte

Den övriga busstrafiken blir oförändrad. Beställningen räknas bara upp från 70 miljoner i år till drygt 73 miljoner nästa år på grund av kostnadsökningar.

Däremot är det tveksamt om Gävle kommun kan behålla sina fria resor med stadsbussarna för pensionärer under vissa tider. När en ny kollektivtrafikmyndighet ska bildas inom landstinget nästa år försvinner kommunernas självbestämmande. Enligt de nya reglerna kan inte olika villkor gälla i olika kommuner.

– Vi får försöka hitta bra argument för att det ska kunna införas i hela regionen, säger Inger Schörling.

Tjänstemännen ska därför ta fram underlag som visar vad de fria pensionärsresorna har fått för effekter på bussresandet.

Mer läsning

Annons