Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrsundet centrum för landets arbetarteater

/
  • Susanne Ersson och Ronnie Bäcklin finns på plats efter att Arbetarteaterförbundet flyttat från Stockholm till Norrsundet.

Arbetarteaterförbundet flyttar sin expedition från Stockholm till Norrsundet. Flytten innebär att landets teaterföreningar fokuseras till Norrsundet, och att Susanne Ersson och Ronnie Bäcklin nu får jobba med det roligaste de vet.

Annons

En trappa upp på Fyren i Norrsundet finns Arbetarteaterförbundets (ATF) nya huvudsäte.

Sedan årsskiftet jobbar två personer här; Susanne Ersson som inspiratör och Ronnie Bäcklin som organisatör/administratör.

– Visst kan det innebära ett lyft för Norrsundet, och anledningen till att jag sitter här är att jag är en av alla dem som blev arbetslös när fabriken lades ned, berättar Ronnie Bäcklin.

Ronnie har varit med i förbundet sedan starten 1981, året efter att Norrsundets Arbetarteater bildats.

– Vi var före vår tid här i Norrsundet, och vi hör fortfarande till de tre största föreningarna inom förbundet, säger Ronnie Bäcklin.

ATF består i dag av cirka 35 medlemsföreningar där Sund-svall är störst med 350 medlemmar, tätt följt av Halmstad, och så Norrsundet på tredje plats.

Under åren som gått har Norrsundet haft två förbundsordföranden; Jan Westlund och Kurt Edin, dessutom Git Sundberg från Gävle.

Just nu är Ronnie Bäcklin vice ordförande. Susanne Ersson, med teaterbakgrund från Hällefors, är nyanställd inspiratör åt ATF.

– Jag är en länk mellan förbundet och medlemsföreningarna. Jag kläcker idéer, samordnar och bedriver kurser. Just nu ska jag till Söderhamn och inspirera en förening som kört fast, säger Susanne. Därefter ska nya startas i Stockholmstrakten och kanske Sandviken.

Samarbetet med Communityteater där aktörerna berättar sin egen historia, är prioriterat område just nu.

Sedan planeras en stor festival i Norrsundet 2010.Lägre hyror och indragna medlemsavgifter från LO föranledde ATF-flytten från Stockholm till Norrsundet.

Mer läsning

Annons