Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtäljedomare utreder jäv i CH-brandsmålet

Chefen för Gävle tingsrätt, lagman Karl-Axel Bladh, kan vara jävig när han fattar beslut om att häkta de misstänkta för CH-branden.

Annons

Den invändningen från en av de åtalades advokater i fredags har fått lagman Bladh att förordna en Norrtäljedomare att pröva den frågan.

I fredags omhäktades alla tre misstänkta för CH-branden för ännu en 14-dagarsperiod i väntan på att polisutredningen går vidare. Men av de misstänktas advokater hade formella invändningar mot tingsrättens hantering av frågan.

– Det råder både förundersökningssekretess och yppandeförbud kring vad som sägs under häktningsförhandlingarna. Därför är inte så lätt att ge bakgrund till det här, säger Karl-Axel Bladh.

Men förenklat ska advokatens invändningar lyda så här: Lagman Karl-Axel Bladh har tidigare under utredningen fattat beslut om att tillåta polisen att telefonavlyssna personer. När han senare fattar beslut om häktningar är telefonavlyssningar en del av underlaget. Därmed prövar Bladh resultatet av sina egna tidigare beslut, vilket skulle kunna göra honom jävig.

Advokaten Curt Sandström som gjort jävsanmälan var i går inte anträffbar för en kommentar.

För att få en utomstående domare som bedömer frågan har Gävle tingsrätt nu förordnat rådman Lars Nordin vid Norrtälje tingsrätt.

Mer läsning

Annons