Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Almagrundet äntligen hemma igen!

/

Efter 120 år är fyrskeppet Almagrundet äntligen tillbaka i Gävle.
– Det känns otroligt bra, säger eldsjälen Mats Wiberg som kämpat i sju år för att få båten i hamn.

Annons

INSÄNDARE: Almagrundet, kom hem!

Det var ett stort uppbåd av nyfikna personer som stod på kajkanten vid Gävle strand för att se hur Almagrundet långsamt bogserades fram till sin rättmätiga plats.

Strax före båten snuddar vid kajen ringer skepparen i den gamla klockan ombord. Sedan förtöjer han det ståtliga fyrskeppet vid kajen under högtidliga former.

Solen skiner och inte ett moln syns på himlen när skeppet till slut är på plats, bara några hundra meter från varvet där hon byggdes för över 100 år sedan.

– Nu kan jag äntligen koppla av, vi har lyckats till slut, säger en lättad Mats Wiberg och ler.

Under sin långa livstid har Almagrundet hunnit flyta omkring på flera platser i Sverige, till och med så långt söderut som Malmö.

LÄS OCKSÅ: Almagrundet kan komma tillbaka

Förr i tiden låg vissa farliga rev och grund så långt ute i havet att landbaserade fyrar inte räckte och en stationär fyr i havet var för komplicerad att bygga.

Då placerade man i stället ut fyrskepp som användes längs svenska kusten för att leda sjöfarande från 1844 till 1972.

I början av 1900-talet hade fyrfartygen ingen egen motor, och bogserades ut under sommartid. Sedan drogs de in av sjöfartsverket fartyg när isen kom.

För sju år sedan tog Mats Wiberg kontakt med Almagrundets ägare, Knut Borg, som spenderat flera miljoner kronor på att rusta upp båten till sitt ursprungliga skick.

Knut Borg har nu gått med på att låna ut Almagrundet till hemstaden Gävle, eftersom det är ett av de sista fartygen som finns kvar i originalskick från den tiden

– Att ha henne här kommer hjälpa oss att minnas Gävle från tiden när vi var Sveriges största varvsstad. Hon ska ligga här som ett monument från Gävles storhetstid under varvsepoken. Sedan ska Gävleborna få komma ombord och titta på henne under särskilda tillfällen. Hon ser exakt likadan ut nu som när hon lämnade varvet 1896, säger Mats Wiberg.

Mer läsning