Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det klart – hon ska leda Gävle efter nyår

/
  • Vid årsskiftet kliver Inger Källgren Sawela (M) in i rampljuset på riktigt då hon tar över som ordförande i kommunstyrelsen.
  • Tre av fyra nya kommunalråd samlade på första bänken. Från höger: Ann-Helen Persson (C) nytt kommunalråd, Lili André (KD), Helene Åkerlind (L) nytt kommunalråd, Inger Källgren Sawela (M) nytt kommunalråd samt Moderaten Måns Montell.
  • Gävle Lucia inledde det historiska fullmäktigesammanträdet i Gävle Stadshuset på måndagen.
  • Gävles Lucia, Moa Olsson, hälsade fullmäktigeledamöterna en god jul.
  • Vid årsskiftet kliver Inger Källgren Sawela (M) in i rampljuset på riktigt då hon tar över som ordförande i kommunstyrelsen.

Nu har det blivit dags för val av nytt styre i Gävle.
Alldeles strax ska politikerna rösta in alliansen och ut med de rödgröna efter 96 års styre i kommunen.

Annons

Läs också: Anna Norling: Det enda valet är samarbete

Redan på förhand hade ju de rödgröna och rasistiska Sverigedemokraterna aviserat att man inte tänkte föreslå några egna kandidater till de 36 ordförandepostern.

När så S, V och MP en efter en dessutom gick upp i talarstolen och meddelade att man inte tänkte delta valen där inga rödgröna fanns föreslagna stod det klart att tillställningen skulle bli tämligen odramatisk och stillsam.

Valberedningens ordförande Kjell Helling (L) tog sats och läste upp samtliga 50 avsägelser.

– Jag såg att du hade ett vattenglas, det är bra så du kan fukta strupen, säger fullmäktiges ordförande Eva Älander (S) till Kjell Helling.

Läs mer: Hela kommunledningen avgår - de rödgröna lämnar sina uppdrag

Någon tvekan fanns inte hos ledamöterna i församlingen som bestämt svarade ja när Eva Älander frågade om man kunde godkänna avsägelserna.

Kjell Henning tog sedan åter vid och läste upp namnen på de fyra kommunalrådskandidaterna – Inger Källgren Sawela (M), Helene Åkerlind (L), Ann-Helene Persson (C) och Jan Myléus (KD) – samt de fyra förslagen till kommunalråd i opposition – Jörgen Edsvik (S), Åsa Wiklund Lång (S), Gin Akgul Hajo (V) och Roger Persson (MP).

Även dessa val gick som en dans och debatten uteblev helt.

På främre bänken unnade sig Inger Källgren Sawela ett leende när Eva Älander klubbade beslutet och maktskiftet var ett faktum.

– Det finns ett väldigt starkt stöd. Det känns. Det var inga utspel och det var skönt, säger Källgren Sawela då mötet ajournerades för intervjuer och gratulationer.

Hur ser du på att kommunen får nytt styre mitt under mandatperioden?

– Det har visat sig vara bra i många kommuner där man har fått nytt styre. Det är bra för verksamheterna i kommunen att man öppnar byrålådorna och skramlar runt lite, säger hon.

Från åhörarbänken kunde nykomlingen Jan Myléus bevittna de historiska valen.

– Nu pustade man ut. Det har ju ändå inte varit beslutat än. Så lite fjärilar i magen har det varit, men nu har fjärilarna flugit ut, säger han med ett stort leende.

Läs mer: Nykomlingen Jan Myléus kastas direkt in i hetluften - tar över som kommunalråd

Helene Åkerlind (L) var ivrig att sätta i gång och arbeta som kommunalråd.

– Det är många tankar som snurrar. Jättespännande, utmanande!

Vad händer nu?

– Nu kommer vi ha utbildningar inom alliansen tillsammans. Vi har redan i dag kört ihop våra ordförande och vice ordförande för att vi ska jobba tätt tillsammans. Vi kommer bli mer som ett parti än vad de rödgröna har varit.

Blir det något jullov?

– Vi har utbildningar både nästa vecka och under mellandagarna så det blir mycket jobb under jullovet.

Tvärs över rummet satt avgående kommunalrådet Åsa Wiklund Lång (S) som nu får finna sig i att arbeta i opposition.

Hur kändes det här?

– Ingenting.

Är det ditt ärliga svar? Känns det ingenting att bli bortröstad som kommunalråd?

– Jag har redan gått igenom känslostormarna. Det gjorde jag vid förra fullmäktige. Nu har jag laddat om och är redo att ta mig an ett nytt uppdrag. Jag känner mig taggad.

Hur ser du på att driva er politik i opposition?

– Det är helt okänd mark för oss, vi är vana att leda utvecklingen och nu är det andra som ska få ta ansvar. Jag skulle inte ha valt den här situationen men nu ska vi ta oss an det här uppdraget och jag kommer fortsätta driva våra frågor. Hellre åka på pumpen med sin politik än att inte driva någon politik alls.

Läs mer: Här är listan på de som ska styra Gävle - se vår livesändning från presskonferensen

Mer läsning

Annons