Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är flickorna bäst

Skillnaderna i skolprestationer mellan könen blir allt större i Gävles grundskolor.

Flickorna har nu gått om pojkarna i samtliga ämnen och i årskurs tre når nästan en fjärdedel av pojkarna inte målen i svenska.

Annons

Sammanställningen som ska diskuteras vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde på onsdag bygger på siffror från vårterminen 2011.

Liksom tidigare är det stora skillnader mellan skolorna när det gäller niondeklassarnas prestationer. På Stenebergsskolan klarade bara omkring hälften av niorna målen i de nationella proven i matematik och engelska. Som jämförelse var siffran för Stigslundsskolan 98,8 procent i engelska och för Milboskolan 93 procent i matematik. Skillnaden är mindre i svenska, men även där har Stenebergsskolan en jumboplats.

– Utifrån resultaten kommer alla skolor att få lämna in handlingsplaner till grundskolechefen Eva Levin, säger Bo-Erik Simonsson, kvalitetsutvecklare på skolkontoret.

Totalt sett har niorna presterat sämre inom matematik, och enligt Simonsson är det pojkarna som står för det stora tappet. Könsskillnaderna blir allt tyligare även i lägre årskurser (se fakta).

Pojkarna har längre tillbaka varit mer framgångsrika i matte, men det är ett minne blott. Nu har flickorna även gått om pojkarna i idrott och hälsa.

– Vi har tidigare fått signaler på att det börjar skilja sig ordentligt och nu är signalerna mycket starka, säger Eva Levin.

Hon vill inte spekulera närmare i orsakerna till skillnaderna.

– Jag tror att många olika delar spelar roll. Vi behöver se över organisationen och strukturen i skolan, hur man lägger upp undervisningen. Vi måste titta på hur vi kan nå pojkarna och hur deras intressen ser ut.

När handlingsplanerna kommer in från de olika skolorna ska de utmynna i en sammanställning på kommunnivå.

– I den kommer vi att trycka mer på könsskillnader än vi gjort tidigare, säger Eva Levin.

Mer läsning

Annons