Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är pappa också svensk

/
  • Markus och Maria med föräldrarna Mona och Michael Agaiby deltog i mottagningen för nya svenska medborgare i Stadshuset på nationaldagen.

Det var svenska flaggor överallt
i Stadshuset i går på nationaldagen. Uppför trapporna till spegelsalen kom en ström av ”nya svenskar”. Människor som fått sitt svenska medborgarskap under 2008.
308 personer var inbjudna och 192 hade tackat ja till mottagningen i Stadshuset där de bjöds på musik och mat.

Annons

Bland de inbjudna var familjen Agaiby med egyptiska och irakiska rötter. Det var pappa Michael som blev svensk medborgare förra året. Han kommer från Egypten och har bott i Sverige i 13 år.

– Jag träffade Mona för sju år sen i den koptiska kyrkan i Stockholm, berättar Michael och ler mot sin fru.

Mona kom hit med sin mamma och syskon för tio år sen från Irak och bosatte sig i Gävle. Mona blev svensk medborgare häromåret.

– Jag var på väg att flytta hem till Egypten igen när jag träffade Mona, berättar Michael, som en gång kom till Sverige som turist och blev kvar.

I dag har de två barn, Maria och Markus, och bor i Sätra. Michael är personlig assistent och Mona arbetar på Forsbacka-tvätten.

– Vi trivs väldigt bra här. Det har inte varit svårt för oss eftersom vi är kristna precis som svenskarna. Nu är Sverige vårt hemland, säger Michael bestämt.

Bland ”de nya svenskarna” fanns en person som både bott länge och verkat politiskt i Gävle, det var vänsterpartisten Albert Gibbs, som först förra året blev svensk medborgare.

Kommunfullmäktiges ordförande Carin Carlström hälsade alla välkomna, sedan bjöds det på en buffé.

Deltagarna fick också möjlighet att få biljetter till lördagskvällens konsert med symfoniorkestern i Konserthuset. När de lämnade Stadhuset fick de ett diplom med sig.

Mer läsning

Annons