Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är sjukvården bättre

Sjukvården i Gävleborg klarar sig allt bättre i jämförelse med andra landsting
Tittar man på de medicinska resultaten får landstinget för första gången fler topp- än bottenbetyg.
– Det är betydligt mer positivt än tidigare år, konstaterar landstingsdirektören Svante Lönnbark.

Annons

Det är Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting som för tredje året jämfört kvaliteten på sjukvården i landet. Man har även tittat på tillgänglighet, kostnader och patienternas upplevelser.

Totalt handlar det om drygt 100 punkter där landstingen rangordnats och fått betyget grönt, gult eller rött.
Grönt betyder att man är bland de sju bästa landstingen, rött att man är bland de sju sämsta och gult är däremellan.
Första året undersökningen gjordes fick Gävleborg dubbelt så många röda betyg som gröna. Ett riktigt bottenresultat.

Nu ser det bättre ut. I årets rapport får landstinget 36 röda, 33 gröna och 39 gula betyg.
Fortfarande något mer rött än grönt men skillnaden har minskat.
Och om man bara tittar på de rent medicinska resultaten får Gävleborg faktiskt för första gången fler gröna toppbetyg än röda bottenbetyg.

Bland annat klarar sig hjärtsjukvården bra i jämförelsen. Gävleborg får också bra betyg för att många kvinnor går på cellprovskontroller, att dödligheten bland nyfödda är låg och att relativt få kvinnor drabbas av bristningar vid förlossning.
– En del resultat beror på slumpen men just det här med bristningar är något som vi jobbat medvetet med. Så det är något vi är särskilt stolta över, säger kvinnoklinikens chef Henning Thejls.

Men det finns andra områden där resultaten är betydligt dystrare. Gävleborg får bottenbetyg för långa vårdköer. Det är också betydligt fler i länet som dör i sjukdomar som sjukvården skulle kunna upptäcka och behandla än i andra delar av landet. Sämst ser det ut bland kvinnorna.

Det är dessutom förhållandevis många av de som drabbas av stroke som dör.
Just strokesjukvården har varit ett sorgebarn och redan efter den första undersökningen 2006 satte landstinget igång ett arbete för att förbättra den.
På Hudiksvalls sjukhus, där man kommit längst, har man blivit bättre på att sätta in propplösande behandling och man har också startat en särskild strokemottagning som följer upp patienterna efter att de skrivits ut från sjukhuset.

En liknande mottagning ska under hösten även öppna i Gävle.
– Det dröjer några år innan vi ser effekterna av det. Men redan nu har dödligheten i stroke minskat något bland kvinnor och det är positivt, säger Mirjam Nahum, läkare på strokeenheten i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons