Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu avgörs striden om centrum i Gävle

/
  • Rådhustorget ska bli en skridskobana enligt de rödgrönas budgetförslag men om alliansen får som de vill läggs de planerna på is.

På måndag ska kommunfullmäktige i Gävle fatta beslut om nästa års budget.
Den stora skiljefrågan mellan de rödgrönas och alliansens förslag är centrum.

Annons

Det finns tre olika budgetförslag att ta ställning till. De rödgrönas (S,V och MP), alliansens (M, FP, C och KD) och det rasistiska partiet Sverigedemokraternas.

De rödgröna vill satsa 30 miljoner kronor på att göra om markbeläggningen och bygga en skridskobana vid rådhustorget. Även en terrass för uteservering närmast Rådhuset planeras.

Totalt har de rödgröna avsatt 80 miljoner kronor till förnyelsen av centrum enligt centrumplanen som klubbades i fullmäktige i april 2014.

Men om alliansen får som de vill stoppas alla ombyggnationer enligt centrumplanen.

– Vi vill inte bara göra om stenläggningen på rådhustorget. Den delen tycker inte vi att man ska börja med, säger Helene Åkerlind (FP).

Alliansen vill göra en ny översyn av hur staden kan utvecklas från centralstationen i öst till Strömvallen i väst och från GDG i norr till Södermalmstorg i söder.

– Vi vill ta ett nytag och titta på hela den här biten. Ska vi bli en 120 000 stad måste stadskärnan växa.

När partierna lade fram sina förslag om mål och ekonomiska ramar för 2016 hade alliansen budgeterat för att göra Drottninggatan till en paradgata och utveckla standarden och kvaliteten på Södra Kungsgatan. De förslagen finns inte längre med i deras budget.

– Vi måste titta på hela centrum. När vi har insett att det händer saker på centralstationen är vi inte dumma och håller fast vid paradgatan Drottninggatan, säger Helene Åkerlind.

De har även dragit tillbaka satsningen på en konstfrusen isoval i Hagaström eftersom det enligt Helene Åkerlind inte finns utrymme för isovalen i de ekonomiska ramarna som fullmäktige klubbade i juni.

Alliansens budgetförslag bygger helt och hållet på de rödgrönas siffror. De har inte en enda egen siffra i sin budget. I stället har de lagt fram 14 ändringsyrkanden på de rödgrönas budgetförslag som de satsar på att driva igenom i fullmäktige.

– Mål och ramarna är redan beslutade av fullmäktige. Det kan inte vi ändra på men i de mål och ramarna ser vi fortfarande möjligheter där vi har 14 yrkanden som vi tycker att vi kan förbättra, säger Helene Åkerlind.

Åsa Wiklund Lång (S) har svårt att se hur alliansen skulle kunna få ihop sina förslag med de rödgrönas budgetförslag.

– De använder våra siffror men det går inte att tillmötesgå deras att-satser med vår budget, säger hon.

– I vår budget fins det pengar för alla uppdrag vi lägger. Det är inte så att vi sitter på volley och kastar upp grejer.

Det rasistiska partiet Sverigedemokraterna vill bland annat satsa på fler vuxna i skolan och att delade turer ska avskaffas. De vill också göra det enklare för företag att etablera sig i Gävle.

Mer läsning

Annons