Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det dyrare att parkera i Gävle – om du bor i centrum

/
  • Så ska de nya boendeparkeringsavgifterna se ut: Gul zon: 650 kronor, Blå: 500 kronor, Vit: 350 kronor. Inom den röda zonen ska boendeparkering vara förbjuden.

Boendeparkeringen i Gävle ska höjas efter ett beslut som tagits i Samhällsbyggnadsnämnden. Efter en lång debatt och oenighet mellan partierna kördes Alliansen över och avgiften höjdes i samtliga områden.

Annons

LÄS OCKSÅ: Förslaget: Chockhöja parkeringsavgiften i Gävle

I och med beslutet som togs i veckan kommer det bli mycket dyrare att parkera i centrala Gävle, i alla fall om du bor där. Samhällsbyggnadsnämnden har även beslutat att dela in centrum i olika delar där det kostar olika beroende på i vilken zon du behöver boendeparkering.

Tidigare har boendeparkeringen kostat 350 kronor i månaden, men nu kan det kosta upp till 650 kronor i månaden.

– Vi ville att det skulle bli en lägre avgift än vad som beslutades, men vi i alliansen blev överkörda av de rödgröna partierna samt Sverigedemokraterna, säger Roland Nilsson (M), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Centrum blir uppdelade i fyra olika färger: gul, blå, vit och röd. I den gula zonen kommer det bli dyrast att få boendeparkering, 650 kronor i månaden, i den blå zonen kommer det kosta 500 kronor och i den vita ska det kosta 350 kronor i månaden. I den röda zonen ska det vara förbjudet med boendeparkering.

Anledningen till varför man ville höja avgiften har att göra med att man vill gynna de som enbart parkerar tillfälligt i centrum.

– Har man boendeparkering så vill vi att man hellre parkerar där än att man tar upp parkering på gatan som ska användas till de som inte bor i området, exempelvis affärerna. Ett återkommande problem som vi kan ge som exempel är bland annat Gävle Strand. Där är det gratis parkering på gatan och då vill de boende inte betala garageavgifter utan tar då upp besöksparkeringen. Det här vill vi ändra på, säger Elisabet Jonsson, Samhällsbyggnadschef i Gävle.

Ändringarna gällande avgiften och områdesindelningarna ska börja gälla från och med 1 oktober.

LÄS MER: Tvåtimmarsparkering och dyrare p-avgift i Gävle

Mer läsning

Annons