Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu görs pastiller i Gävle igen

/
  • Kenneth Wallström och Erik Vestin jobbade på Läkerolfabriken. Med nystartade företaget Brand of Gefle väcker de liv i Gävles långa tradition av godistillverkning.
  • Brand of gefle har tagit fram pastillerna i samarbete med Mackmyra whisky.
  • Erik Vestin var produktutvecklare på Läkerolfabriken. Nu har han tagit fram de nya pastillerna med smak av whisky.
  • Kenneth Wallström var underhållschef på Läkerol och var med och monterade ner fabriken. Nu har han startat ny godistillverkning i Gävle.
  • Pastillerna ligger i gammeldags plåtaskar.

Cloetta lade ner Gävles sista godisfabrik. Men nu har pastilltillverkningen i staden väckts till liv av två gamla Läkerolanställda.
– Gävle ska bli Sveriges pastillhuvudstad igen, säger Kenneth Wallström, vd för nystartade företaget Brand of Gefle.

Annons

Kenneth Wallström, 51, var underhållschef på Läkerolfabriken. När fabriken stängde för snart ett och ett halvt år sedan var det hans jobb att montera ner och frakta bort alla maskiner och tömma byggnaden.

– Jag hade den tvivelaktiga äran att stänga fabriken. Det var dubbla känslor, säger han.

– Jag är från Bomhus och minns hur jag som grabb cyklade förbi fabriken, kände doften och alltid hoppades att hitta godis i någon container utanför. Jag är uppväxt med Läkerol.

Läs också: Nu tillverkas Läkerol i Levice

Medan nedmonteringsarbetet pågick kom tankarna: Var det här sista kapitlet i Gävles anrika godishistoria? Gävle som haft så många godisfabriker – nu fanns ingen tillverkning kvar alls.

– Jag kände att så fick det bara inte bli. Sedan dess har jag kämpat stenhårt för att få i gång en tillverkning igen, berättar Kenneth Wallström.

Förra året startade han och Erik Vestin, 34, före detta produktutvecklare på Läkerolfabriken, sitt företag Brand of Gefle.

Nu ska man precis till att lansera sina första pastiller – med whiskysmak.

Kenneth Wallström berättar att de är tillverkade på traditionellt sätt och smaksatta med den lokala whiskyn från Mackmyra.

– Vi bygger på tradition men produkten är helt ny. Vi gör något som inte finns sedan tidigare och vi är jätteglada över att kunna samarbeta med ett känt varumärke som Mackmyra.

– Jag har tänkt väldigt länge på att ta fram en whiskytablett. Ända sedan jag började på Läkerol, berättar Erik Vestin.

Läs också: Så blev livet efter Läkerol

På fredag och lördag är det Mackmyradagarna och då kommer de som besöker whiskybyn i Gävle att kunna smaka pastillerna som finns i varianterna Svensk ek och Svensk rök.

– Det är två av våra signatursmaker och de passar riktigt bra i pastiller har vi fått uppleva. Extra kul att de även tas fram av ett nystartat lokalt Gävleföretag, säger Magnus Dandanell, som är vd på Mackmyra whisky.

Från juni kommer pastillerna, paketerade i gammeldags plåtaskar av den typen som Läkerol tidigare låg i, kunna köpas dels på Mackmyras besöksplatser men och också i välsorterade taxfreebutiker i Norden och på ett urval av restauranger och hotell i Sverige.

Framöver planerar Brand of Gefle flera nya smaker. De finns i pipeline, säger Kennet Wallström, men är än så länge hemliga.

Just nu håller företaget till på Kryddstigen men letar redan större lokaler.

– Vi vill växa och anställa folk. Vi vet ju att det i Gävle finns stor kompetens inom det här området, säger Kenneth Wallström.

***

LÄS OCKSÅ:

Nu rullar godisbilarna ut från Ljungsbro

Ledare: Arbetare mot arbetare

Dokumentär: Så görs Läkerol i Slovakien

Mer läsning