Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har alla de hotade hundarna fått nya hem

/
  • Nytt hem. Familjen Hestner/Hrissovergis från Vänge hämtade en hanvalp som fått namnet Hiro från polissstationen i Söderhamn i går. Här i  famnen hos Maria Hrissovergis.

Nu har tiken och valparna som riskerade avlivning fått nya hem. I går fick lilla Hiro komma hem till sin nya familj i Vänge utanför Uppsala.
– När man läste om det i tidningen kändes det som
att man ville hjälpa till, säger matte Bibi Hestner.

Annons

Polisen Hans-Olof Sundström och hand kollegor i Gävle har haft det körigt den här veckan. Redan klockan elva i måndags hade 50 hundvänner ringt för att de vill köpa och ta hand om en valp. Sammanlagt har ett hundratal personer hört av sig.

– Det har varit ett omfattande arbete men samtidigt är det jätteroligt att det ordnat sig för valparna och tiken, säger polisen Hans-Olof Sundström.

Blandrasvalparna och deras mamma togs om hand av polisen efter ett beslut av länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.

Mannen som ägde hundarna hade inte längre råd med foder till dem.

Polisen annonserade efter köpare utan att få ett enda napp och länge såg det mörkt ut för valparna som riskerade avlivning om ingen ville ta hand om dem.

Men efter Arbetarbladets artikel förra lördagen tog intresset fart. Kvällstidningarna uppmärksammade historien och under veckan har folk från hela Sverige hörts av.

Hans-Olof Sundström har gått igenom intresseanmälningarna, tagit referenser och gjort kontroller för att hundarna ska få bra hem.

– Det var två personer som lät bra i telefon, men när vi kollade med deras hemkommuner visade det sig att de hade fått förelägganden om djurhållningen tidigare, säger Sundström.

Olämpliga köpare sorterades bort och tio familjer från Ljusdal i norr till Borås i söder valdes ut. Endast en hund blev kvar i Gästrikland.

Familjen Hestner/Hrissovergis från Vänge hämtade en hanvalp som fått namnet Hiro från polissstationen i Söderhamn i går. De läste om hundvalparna och deras mamma som hotades av avlivning i Expressen.

– Vi kände att vi kunde ta hand om en valp och ringde direkt på måndagsmorgonen. Sedan sa de ja, och att vi kunde komma och titta, berättar Bibi Hestner.

Nu ska Hiro få bo i villan i Vänge med närhet till skogen och en stor trädgård att springa i. Och döttrarna Maria, 13, Dimitra, 11, och Kicki, 9, har redan planer på agilityträning.

– De har gått och väntat hela veckan och sagt ”blir det inte fredag snart?” nu är de överlyckliga, säger Bibi Hestner och skrattar.

– Vi tänkte på Hero, men det är så vanligt så då blev det Hiro i stället, som en av karaktärerna i tv-serien ”Heroes”.

Efter Arbetarbladets artikel ville många ta hand om valparna fart

Mer läsning

Annons