Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Gävle Sveriges enda järnvägsmuseum

/

Ängelholms kommun tar vid årsskiftet över järnvägsmuseet i staden. Det betyder att järnvägsmuseet i Gävle nu är det enda i Sverige som ägs av Trafikverket.
– Vi planerar på sikt att utveckla museet, säger Katarina Norén på Trafikverket.

Annons

2010 sänkte regeringen det statliga anslaget till Trafikverkets museiverksamheter. Budgeten är nu 35 miljoner kronor om året som ska gå till både järnvägsmuseum och vägmuseum. På grund av att det fattas pengar har myndigheten velat göra sig av med ett av sina två järnvägsmuseer.

– Det är en väldigt bra lösning att kommunen tar över museet i Ängelholm. Nu är det ett museum som är statens järnvägsmuseum och det är det i Gävle, säger Katarina Norén som är chef för Trafikverkets resultatenheter.

Kommunens övertagande innebär att järnvägsmuseet i Ängelholm inte kommer att kunna använda namnet Sveriges Järnvägsmuseum. Det ska bytas ut innan sommaren 2012. Kommunen ska nu låna Trafikverkets utställning på museet, men tar över driften och ansvaret för de åtta anställda.

Sveriges Järnvägsmuseum är i fortsättningen synonymt med den nationella samlingen som finns i Gävle och som bedrivs i Trafikverkets regi.

Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle är ett museum som visar tåg, lok och vagnar. Museet är öppet året runt och har cirka 45 000 besökare per år. I år väntas dock ett besöksrekord och man hoppas nå över 50 000 besökare.

Men museets lokaler är egentligen inte tillräckligt bra för att bevara den kulturskatt som finns där. Exempelvis har det varit problem med att det regnar in i magasinet.

– Vi hoppas kunna göra en satsning för att bevara föremålen och även utveckla besöksdelen av museet. Men vi har ett finansieringsproblem och är beroende av ett samarbete med kommunen och andra aktörer, säger Katarina Norén.

Mer läsning

Annons