Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Gävleborg fått ett Barnahus

/
  • ÄNTLIGEN. För två år sedan tog Region Gävleborg initiativ till ett barnahus i Gävleborg, likt de som finns på en del andra håll i Sverige. Rädda Barnen har varit starkt pådrivande och många gånger ifrågasatt varför det går så långsamt. I går kunde Barnahus Gävleborg till slut invigas av nöjda politiker, tjänstemän och landshövding Barbro Holmberg.
  • KNUT. Barnahus Gävleborg invigdes i går genom att landshövding Barbro Holmberg knöt ihop fyra band. Det skulle symbolisera att länets kommuner, åklagarkammaren, polismyndigheten och landstinget samarbetar för de utsatta barnens bästa.
  • PÅ TU MAN HAND. Förhörsrummet är avsett bara för barnet och polisens barnutredare. Det är sparsamt dekorerat för att barnet inte ska bli distraherat, men i korgen under bordet ligger två nallar. I ett annat rum kan fler vuxna följa förhöret via videokamera.
  • FÖR BARN. Barnahus Gävleborg ska vara ett hus med barnet i centrum. Vissa barn kan behöva åka långt, från norra Hälsingland. Men de slipper å andra sidan många olika besök på exempelvis polishuset och socialtjänsten.
  • NU BÖRJAR DET. Monika Quadt från socialtjänsten i Gävle har varit projektledare för att skapa Barnahus Gävleborg. Nu tar Carina Söderström över och jobbar som samordnare för verksamheten.

Mitt emot de gröna förhörsfåtöljerna sitter två videokameror på väggen. Under bordet står en korg med två nallar. I går invigdes Barnahus Gävleborg av landshövding, tjänstemän och politiker med ett "Äntligen!"

Annons

 – Från och med i dag kommer inget barn i vårt län som varit utsatt för övergrepp längre att slussas runt mellan myndigheter, i stället kommer myndigheterna till barnet. Det här är en stor satsning för barnen och fantastiskt att vi gör det tillsammans.
Med de orden invigde landshövding Barbro Holmberg i går Barnahus Gävleborg i en lägenhet några trappor upp i början av Nygatan i Gävle.Sedan knöt hon ihop fyra band som symboliserade länets kommuner, landstinget, polisen och åklagarmyndigheten, som alla bidrar på olika vis med personal och pengar.
– Det här blir bättre för barnen, som blir hanterade i ett sammanhang. Och när så många professioner samlas tror jag att vi kan lära av varandra och vässa vår kompetens så att vi får bättre utredningar. En fördel är också att vi kan komma snabbare till skott med utredningarna, säger Krister Waern, chefsåklagare i Gävle.
– Förhoppningsvis leder det även till att fler brott upptäcks och lagförs, säger Christina Forsberg, länspolismästare i Gävleborg.


Barnahuset är till för utredningar kring barn som misstänks ha utsatts för våld i nära relationer eller sexualbrott. Åklagare, polis, läkare, socialsekreterare och liknande kan träffas här eller ha samrådsmöten via videokonferens. Om ett barn behöver förhöras finns ett särskilt rum, med en grön fåtölj för barnet och en likadan för polisens barnutredare. Mellan dem står ett bord och under bordet en korg med två nallar. På golvet ligger en mjuk matta och på väggen hänger en tygtavla i grönt och rosa.
Inte polisstation
– Man ska verkligen inte känna att man kommer till en polisstation, men inte heller till ett hem. Som barn ska man veta varför man kommer hit, säger Carina Söderström, samordnare på Barnahus Gävleborg.


När barnet förhörs av polisen kan åklagare, någon från socialtjänsten eller sjukhuset sitta i ett åhörarrum och ta del av det filmade förhöret, och även komma med förslag på frågor.


En del barn måste tas till barnahuset utan att deras föräldrar vet om det, om man till exempel misstänker att en förälder slår barnet. Då förordnar tingsrätten en särskilt ställföreträdare för barnet som kan följa med till barnahuset.
Det kan vara en lärare eller en annan person som barnet är tryggt med.

 

Mer läsning

Annons