Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan även barn under tre år få vaccin

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo välkomnar beskedet att det för de allra flesta, även många riskgruppspatienter och gravida, räcker med en dos influensavaccin. Inom kort väntas också besked om att barn under tre år bör få vaccin.

– Det förvånar mig inte ett dugg, vi börjar planera för det nu för att vara redo när Läkemedelsverket lämnar besked, säger Signar Mäkitalo.

Annons

Många riskgruppspatienter och gravida har redan fått tid för sin andra dos vaccin. Gävles gravida har redan fått sin tid ändrad en gång. Men för de allra flesta väntar nu nya besked.

– Antagligen får vi kosta på oss mer frankering, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare på landstinget Gävleborg.

I början av veckan ska landstingets styrgrupp för influensavaccineringen träffas och besluta bland annat om vilken information som nu ska ut till allmänheten och på vilket vis.

Fler studier nu

Läkemedelsverket ska uppdatera sina vaccinrekommendationer, och kommer troligen inom kort att uppmana till vaccinering av barn mellan sex månader och tre år. Det här orsakar många frågor och den vanligaste är kanske: Hur kan det vara säkert att vaccinera småbarn nu om det inte varit säkert tidigare?

– Europeiska läkemedelsverket har ju godkänt vaccinet för barn från sex månader. Men svenska myndigheter har tyckt att det inte funnits tillräckligt med studier på biverkningar för små barn. Nu börjar det finnas tillräckligt med studier och säkerhetsdata som visar att det inte finns tecken på biverkningar och att vaccinering av små barn ger god effekt, säger Signar Mäkitalo.

Han kunde i går inte svara på hur och när landstinget Gävleborg kommer att vaccinera småbarn. De börjar planera nu, för att vara redo om Läkemedelsverket kommer med nya råd.

Härom dagen sade du att ni har brist på vaccin, hur skulle ni klara att vaccinera även småbarn?

– Vi tror att det skulle gå bra, speciellt med tanke på att de allra flesta över 13 år inte behöver få någon andra dos, säger Signar Mäkitalo.

De enda som ska vaccineras två gånger är barn under 13, som bara får en halv dos åt gången, samt vuxna som har någon sjukdom som medför nedsatt immunförsvar, exempelvis HIV, kronisk njursvikt eller som behandlas med cellgifter.

– En stor del av riskgruppspatienterna, till exempel de med astma eller hjärtsjukdom behöver ingen andra dos, säger Signar Mäkitalo.

Mer läsning

Annons