Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan du köpa värktabletter på macken

/

Först ut att sälja receptfria läkemedel är bensinmacken OKQ8 på Brynäs. I en vecka har de sålt värktabletter och nässpray.

– Redan första dagen innan jag packat upp artiklarna ville en kund köpa hostmedicin, säger Jenny Egnell, biträdande stationschef.

Annons

Närmare 30 artiklar finns bakom disken på OKQ8 macken på Brynäs. Det är allergimedicin, nikotintabletter och en rad olika värktabletter.

– De små gulliga rören med Treotabletter är populära, säger Jenny Egnell, biträdande stationschef.

1 november trädde den nya lagstiftningen i kraft som gör det möjligt att sälja vissa receptfria läkemedel i livsmedelsbutiker och på bensinmackar. Förändringen är det fjärde och sista steget i omregleringen av apoteksmarknaden.

”Tjänar på det”

– En jättebra idé. Det här har vi velat ha länge och vi tjänar på det med långa öppettider. Vår service till kunderna förbättras.

Information i pärmen

I en pärm finns information om de olika läkemedlen som kunder och personal kan läsa. Responsen från kunderna den första veckan har varit bra, det är under eftermiddagarna och kvällarna som efterfrågan är större.

– Det känns bra. Många kunder har varit in bara för att titta på medicinerna, säger Jenny Egnell.

Under veckan väntar även de 28 Coop Konsumbutikerna i Gävleborg på leveranser. Samtliga butiker ska ha försäljning av receptfria mediciner.

– Hur många artiklar det är beror på ytorna i varje butik. Vi ser inga problem med det här och tycker att det är spännande, säger vd Anders Stake.

Måste vara 18 år

Exponering av läkemedlen måste ske under uppsikt av butikspersonal. Man måste också vara 18 år eller äldre för att få köpa receptfria läkemedel i handeln.

– Kunderna ska själva läsa på informationen om läkemedlen. Våra försäljare får inte ge råd eller tips om hur medicinerna ska användas, säger Anders Stake.

Ica Maxi i Hemlingby startade försäljningen i torsdags. De har redan sålt slut på värkmedicinen Ipren, annars har det varit en stillsam start meddelar de.

I Sandviken beräknar Ica Maxi vara igång under denna vecka.

Även Statoil ska starta försäljningen under de närmaste veckorna.

Mer läsning

Annons