Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan Gävles gamla själva välja äldreboende - men företagen måste skriva avtal med kommunen

/
  • Nu kan pensionärer i Gävle kommun själva avgöra vilket äldreboende de ska flytta in på.
  • Ekonomichef Rolf Hammar säger att Gävles valfrihetssystem ger samma möjlighet för pensionärer att välja mellan äldreboenden som LOV, men att man får bättre kontroll på det totala antalet platser då företagen måste teckna ett avtal med kommunen

Nu kan Gävles pensionärer själva välja äldreboende.
Kommunen har infört ett valfrihetssystem.

Annons

Det fria valet gäller från 1 april. En enig omvårdnadsnämnd fattade beslutet under sitt sammanträde på onsdagen.

I grunden måste det finnas ett biståndsbeslut om behov av ett sådant boende. Pensionären kan sedan välja mellan kommunens egna boenden, privata boenden där kommunen handlat upp alla platser och sådana där man har avtal om att köpa plats för plats vid behov. Men det är däremot inte ett system enligt LOV (Lagen om valfrihetssystem) utan i stället LOU (Lag om offentlig upphandling). Ekonomichef Rolf Hammar förklarar skillnaden mellan systemen.

– Vi har i dag ramavtal med tre företag om att köpa enstaka platser. Det är Attendo i Bomhus, Humana där vi i dag köper 36 platser och Ambea som håller på att bygga på Flemminggatan.

– Kommer det ett fjärde bolag och vi har ett LOV-system kan de bara öppna och pensionären får flytta dit. Men med vårt system så har de byggt sina 80 platser, men får inte en enda kund om vi inte tecknat ett avtal.

LÄS OCKSÅ: Lagen om valfrihet kan utvidgas till äldreboenden

Hur har det då varit fram till nu? i vilken mån har pensionären kunnat välja boende.

Ordförande Anders Jansson (M) säger att man innan förändringen haft ett tak på hur många platser kommunen budgeterat för. Det har gjort att exempelvis den som velat komma till ett nytt fint boende i vissa fall fått nöja sig med ett äldre boende. Förvaltningschef Annmarie Sandberg, utvecklar resonemanget.

– Ta Humanas boende som exempel. De har 80 platser och vi har köpt 58, men inte den 59:e platsen.

Beroende på hur många av pensionärer som väljer nya fina boenden så kommer valfrihetssystemet att ge kostnadsökningar för omvårdnadsnämnden på mellan 14 och 30 miljoner kronor årligen fram till 2019.

Förvaltningen har samtidigt räknat med att den omorganisation som pågår beträffande lägenheter och korttidsplatser på Furugården, Bergmästaren och Flemminggatan ska spara 14 miljoner i år och därefter 19 miljoner årligen fram till 2019. Kommunen planerar dessutom att dra ned på antalet avdelningar på Kristinelund i Bomhus.

MER LÄSNING: Kommunstyrelsen sa ja till Lov inom hemtjänsten i Gävle

Men det är inte bara valfrihet inom äldreboenden som är på tapeten i Gävle kommun. Efter en fyraårig försöksverksamhet ska kommunfullmäktige avgöra om LOV inom hemtjänsten ska blir permanent. Efter en återremiss utreds frågan vidare. Dessutom har tjänstemän utrett om det går att införa LOV inom den dagliga verksamheten. I ett yttrande till kommunfullmäktige säger omvårdnadsnämnden att det är möjligt men att det behövs ett nytt ersättningssystem och en analys ur kundperspektiv. Kommunfullmäktige har ännu inte beslutat i frågan.

ÄNNU MER LÄSNING: Ska företag få bedriva daglig verksamhet? - en fråga för kommunfullmäktige

Mer läsning

Annons