Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kanske Kjell Björk äntligen kan gå vidare

I går kväll kom ett efterlängtat besked för de vanvårdade fosterhemsbarnen – regeringen backar och ska betala ut 250 000 kronor till de drabbade barnen.

– Jag tror inte det är sant... Herre-min-gud. Nu kommer gråten, säger Kjell Björk, 70 år, som i unga år vanvårdades på barnhem och fosterhem i Gästrikland.

Annons

Sent i går meddelade barn- och äldreministern Maria Larsson (kd) att regeringen kommit överens med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om att de barnen som vanvårdades mellan 1920–1980 trots allt ska kompenseras med 250 000 kronor vardera.

– Det är helt fantastiskt, jag kan inte tro att det är sant... Jag måste sätta mig ner, nerverna rusar i väg nu, säger en skakad Kjell Björk.

När regeringen för knappt tre veckor sedan meddelade att det inte skulle bli någon ekonomisk ersättning, utan bara en upprättelseceremoni senare i höst, tolkade Kjell och många med honom det som att deras historier om fasansfulla barndomar inte togs på allvar.

– Pengarna är egentligen skitsamma, de ger oss inte tillbaka vår barndom, men att vi ändå får dem betyder att regeringen tror på oss. Det betyder att alla skitiga, misshandlade små barnhemsungarna blir trodda, säger Kjell Björk med gråten i halsen.

För Kjell är de 250 000 kronorna förstås ett välkommet tillskott.

– Men 25 kronor hade också varit ett välkommet tillskott, det handlar inte om summan, säger Kjell som nu ser framemot att bli skuldfri, kanske åka Hurtigrutten med sambon Monica och skämma bort barnbarnen.

När vi pratades vid senast ville du inte sätta din fot på upprättelseceremonin – hur känner du nu?

– Jag ska göra allt jag kan för att åka dit och få en efterlängtad offentlig ursäkt. Nu känns den här ceremonin fantastisk.

När pengarna kan betalas ut och när den planerade upprättelseceremoni blir av är oklart. Först väntar en remissrunda och sedvanlig prövning av lagtexten.

– Jag kommer inte sova en blund i natt, jag är alldeles skakig, säger Kjell.

Mer läsning

Annons