Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rullar tågen från Gävle hamn till Stockholm Nord

Nu rullar de första tågen mellan Gävle hamn och den nyöppnade kombiterminalen Stockholm Nord i Rosersberg.

Annons

Kombiterminalen, som invigdes tidigare i höstas ägs av Yilport som även driver containerterminalen i Gävle, väntas ge ett uppsving för hamnen i Gävle.

På onsdagen kördes tågförbindelsen mellan containerterminalen i Gävle och Stockholm Nord för första gången i skarpt läge.

Det är Swedtrac som kör containrarna på järnväg direkt från kajen ner till kombiterminalen i Rosersberg.

– Tåget återvänder sedan med företrädesvis tomma containrar som rederierna är i mycket stort behov av för att klara svensk export från vår containerhamn i Gävle, säger containerterminalens vd Fredrik Rönnqvist i ett pressmeddelande.

– Det öppnar också möjligheter för att en del av exporten från Stockholms näringsliv kan gå vidare ut i världen via oss, fortsätter han.

Tågen kommer också till kombiterminalen från Lübeck i Tyskland där de går på räls hela vägen till Rosersberg via Jylland, broarna över de danska bälten och vidare till Sverige på Öresundsbron.

– Den här europalänken har stor potential, och min förhoppning på lite sikt är att öka frekvensen från inledande tre tåg i veckan till en daglig förbindelse, säger Yilports Nordenchef Eryn Dinyovszky.

Mer läsning

Annons