Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rustas husen på Nordost: "Vill skapa boende med trygghet"

/

Nordost ska bli vackrare. Gavlegårdarna vill ge husen på Norra Köpmangatan en rejäl ansiktslyftning.
Balkongerna ska få glasfronter, fasaderna ny färg och entréerna blir ljusare.

Annons

– Äntligen, så rustar vi Nordost. Vi vill skapa ett boende med trygghet och att man ska vara stolt över att bo i husen på Nordost säger, Hans Lundberg projektledare på Gavlegårdarna.

Altandörrar på nedre botten har spikats igen och uteplatserna på nedre plan är rivna. Nu får boende går runt huset för att komma in i sin lägenhet.

Det gör ingenting med en omväg tycker Veronica Eriksson, det blir fint när det blir klart i december säger hon.

– Det är kul att det blir nytt. Med ny färg, glasade balkonger och ny entré, det kommer att bli jättefint, säger Veronica Eriksson, boende i ett av husen som ska rustas först.

Husen kommer att rustas i olika etapper och alla beräknas vara färdiga 2018 och beräknas kosta cirka 65 miljoner kronor.

– Hyrorna höjs inte på grund av den här renoveringen. Det här är underhåll, säger Hans Lundberg.

De nu plåtbeklädda balkongerna kommer att ersättas med glasfronter med screentryck i grå nyans. Och det blir nya uteplatser på bottenvåningarna.

Husen blir tilläggsisolerade och fönstren får ett extra isoleringsglas, så lägenheterna blir varmare och tystare samtidigt som det spar energi.

Inne i trapphusen kommer hyresgästerna att ta del av olika färgalternativ och där kommer de att kunna vara med att tycka till. När markarbetena påbörjas 2017 kommer de boende också att kunna delta med sina tankar och idéer.

Färgen på fasaderna blir i en grå nyans. Entréerna kommer att skiljas åt i olika kulörer.

– Tanken är att den nya trappen till entrén kan bli en samlingspunkt. När man möter grannen i trappen kan man sätta sig ned på sittplaster och prata en stund, säger Hans Lundberg.

Mer läsning

Annons