Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska aktörerna enas om Strömvallen-projektet

/
  • Nästa vecka ska de inblandade försöka få en samsyn kring Strömvallenprojektet.

På onsdag i nästa vecka samlar Cathrine Holgersson, vd i kommunägda Gavlefastigheter, de viktigaste aktörerna i arenaprojektet vid Strömvallen för att reda ut eventuella missförstånd och oklara besked.

– Det är viktigt att vi har samma bild och är ense om hur vi går vidare, säger Cathrine Holgersson.

Annons

De som träffas är kommunalrådet Per Johansson (S), Anders Svensson, regionchef för fastighetsbolaget Fast Partner, Leif Lindstrand, ordförande i Gefle IF och en företrädare för hotellföretaget som också är inblandat i projektet.

Cathrine Holgersson vill försäkra sig om att de olika aktörerna är ense om att kommunen också måste ta fram en plan B, en mindre ombyggnad som säkrar allsvenskt spel på Strömvallen från 2014 om det stora projektet drar ut på tiden eller går i stöpet.

De som träffas på onsdag ska prata om finansieringen och planprocessen men även hur ägandet kan tänkas se ut.

Gävle kommun kan inte sälja Strömvallen till börsnoterade Fast Partner och sedan hyra tillbaka om det innefattar en omfattande ombyggnad av anläggningen.

– Vi måste utgå från kommunallagstiftningen, säger Cathrine Holgersson.

Men genom att bilda ett särskilt arenabolag, ungefär som gjordes när Läkerol Arena byggdes, kan man kringgå lagen och slippa göra en upphandling i fri konkurrens.

Kommunen kan sälja arenabygget till Fast Partner som bildar ett bolag ihop med Gefle IF, som hyr anläggningen och som står för riskerna.

– Då kan kommunen vara en hyresgäst. Vi kan inte i första hand hyra av Fast Partner, säger Cathrine Holgersson.

En fråga som kan fördröja också plan B är om också den kräver en ny detaljplan med tillhörande samrådsförfarande.

Lars Skogsberg, arkitekt på bygg- och miljöförvaltningen, tycker att det vore olämpligt att låta bli att göra en ny detaljplan även det kanske inte skulle bryta mot lagen och formellt rymmas inom gällande detaljplan. Han pekar bland annat på den tänkta gångbron över Gavleån.

Kan man tänka sig en process med två olika detaljplaner parallellt, en för det stora arenaprojektet och en för plan B?

– Det är ingen omöjlighet även om det bli förvirrande. I första skedet går det nog bra men så fort det blir tal om samråd och resonemang med länsstyrelsen med flera så skulle det bli lite schizofrent, säger Lars Skogsberg.

Mer läsning

Annons