Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska alla Sveriges kommuner ha samma koordinatsystem

Annons

Lantmäteriet har redan bytt. Nu är Sveriges kommuner på väg över i ett nytt koordinatsystem för lägesangivelser på geografiska punkter. Med ett enhetligt system minskar risken för fel lägesinformation, något som är avgörande för en ambulans på väg att rädda liv.

– Gemene man märker inte av det här, men alla som arbetar med geografisk information, kartor, de som håller på med vattenledningar och renhållning har en enorm nytta av det här. Hittills har det varit olika system i olika kommuner och om man drar en ny järnväg har det varit ett problem. Men nu har Sveriges regering bestämt att vi ska ha samma system, säger Eddie Larsson, chef för GIS-enheten i Gävle kommun.

Har mätt om

Bygg- och miljökontoret i Gävle har under två år mätt om geografiska punkter i Gävle, Älvkarleby och Ockelbo kommun – märkta med trekanter i gator, skog och mark – och kollat av positionen mot en satellit.

Under 2010 beräknas alla kommuner i Gävleborgs län gå över till det nya systemet, SWEREF 99. Flera stora myndigheter har redan bytt till SWEREF.

Mer läsning

Annons