Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska den hungriga grävlingen fångas in

Gudrun Ågrens gräsmatta i Bovik ser ut att ha blivit uppbökad av grisar.
Men i själva verket är det hungriga grävlingar som varit i farten.
– Det är ett stort problem den här tiden på året, konstaterar kommunjägaren Jack-Ivan Nydahl som i går satte upp fällor för att försöka fånga vandalerna.

Annons

Det har varit en sömnlös vecka för Gudrun Ågren. Hon har gått regelbundna vaktpass på nätterna för att försöka skrämma bort inkräktarna.

Men förgäves. Bit för bit har hon och grannarna fått se sina gräsmättor bli uppgrävda.

– Det är inte roligt när det blir förstört. Jag har försökt allt jag kan för att skrämma bort dem men det har inte hjälpt, säger Gudrun.

Välbekant problem

I går kom dock hjälpen i form av kommunjägaren Jack-Ivan Nydahl. För honom är det ett välbekant problem med grävlingar som river upp gräsmattor.

– De kan verkligen orsaka stor skada, ibland ser det ut som om man farit fram med en jordfräs, konstaterar han.

Det är daggmaskar, larver och allehanda insekter i marken som lockar, favoritföda för hungriga grävlingar.

Grävlingar kan även göra skada på hus. Om de bestämmer sig för att bosätta sig under ett hus kan de underminera grunden så att hela huset sätter sig.

Att bli av med dem är heller inte helt lätt. Enda lösningen är att fånga in och skjuta dem – men då gäller det att först locka in dem i fällan.

Jack-Ivan Nydahl dukar därför upp en riktig festbuffé inne i de två fångstburar han har med sig. Fat med honung och ägg, fisk och till och med en död ekorre som han hittat på vägen.

Men det är inte säkert att grävlingarna låter sig luras av det.

– Är det en gammal grävling som är i farten kan det bli svårt, de är garvade och går inte på vad som helst. Är det en årsunge kan vi ha fast den redan inatt.

Så nu gäller det bara för stugägarna i Bovik att hålla tummarna. Under tiden kan de trösta sig med att de nattliga vandalerna – tvärtemot vad många tror – i alla fall inte är farliga för människor.

– Stöter man på en grävling sticker den direkt. Undantaget är om de är helt trängda och inte kan fly, då kan de försvara sig, säger Jack-Ivan Nydahl.

Mer läsning

Annons