Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska det bli lättare att välja bort bilen

/
  • Här skriver Gävles kommunalråd Roger Persson (MP) utmaningen att få fler att avstå från korta bilresor och underlätta för kommunens anställda att i stället gå, cykla eller åka kollektivt. Cecilia Carlqvist, vd för Gröna Bilister, ansvarar för kampanjen ”Inte bilen under milen”.
  • Cecilia Carlqvist, vd för Gröna Bilister, kom till Gävle med biogasbil och sin ihopfällbara cykel för att marknadsföra kampanjen som ska få fler att undvika korta bilresor för hälsan, miljö och ekonomins skull.
  • Ingegerd Krantz, arbetar på tekniska kontoret i Gävle och är bland annat projektledare för trafikantveckan och hållbart resande.
  • Bodil Dürebrandt är hållbarhetsutvecklare i Gävle kommun.

Gävle kommun ska underlätta för kommunanställda att undvika bilen i tjänsten och för invånarna att cykla och åka kollektivt.

Kommunalrådet Roger Persson (MP) skrev på onsdagen under kampanjen ”Inte bilen under milen”.

Annons

Bakom den står föreningen Gröna Bilister och Sjukgymnastförbundet som vill att vi avstå från korta bilresor för hälsans och klimatets skull. Gävle blir den tredje kommunen i Sverige att skriva under en utmaning som går ut på att underlätta för anställda och invånare att cykla, gå och åka kollektivt.

Enligt Cecilia Carlqvist, vd för Gröna Bilister, är kampanjen ett förhållningssätt och ingen tvångströja:

– Vi måste minska de korta bilresorna och de ska ersättas med gång, cykel eller kollektivtrafik. Vi vinner alla på det genom att vi sparar pengar, får bättre folkhälsa och spar vår miljö lokalt, regionalt, nationellt och globalt, säger hon.

Gävle kommuns medverkan är inte förankrat med något enskilt politiskt beslut, men enligt Roger Persson stämmer kampanjen helt överens med kommunens resepolicy.

Den uppmanar i första hand till webbkonferenser, att gå och cykla och i andra hand åka kollektivt, och att i tredje hand använda miljöbilarna i kommunens tjänstebilpool.

Kan göra mer

Roger Persson tycker att kommunen lever upp till löftena i kampanjen (se ruta intill):

– Men vi kan göra mer. Vi arbetar med en cykelplan och kollektivtrafiken är en del vi har jobbat med men som vi kan fortsätta prioritera. Linjetrafiken har påverkat att många fått det bättre, men några har fått det sämre, säger Roger Persson, som själv åker buss mellan hemmet i Hedesunda och jobbet i Gävle.

Mer läsning

Annons