Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska förskollärarna äta samma mat som barnen

/

Nu är det slut med egna matlådor i förskolan. Alla förskolor i Gävle kommun har infört så kallad kostnadsfri pedagogisk måltid vilket betyder att personalen nu äter samma mat som barnen.

Annons

Tidigare var det fritt fram för förskollärare och barnskötare att ta med sig egen matlåda till förskolan och äta den tillsammans med barnen.

Men detta har ändrats i och med att den kostnadsfria pedagogiska måltiden införts i samtliga kommunala förskolor i Gävle.

Beslutet är ett led i att skapa "en nötfri förskola" i Gävle kommun.

– Vi har haft en del fall där barn har fått allergiska reaktioner på grund av personalens matlådor. Det finns många allergiska barn i förskolan i dag och barn är så snabba att både ta och smaka. Därför vill vi inte att man tar in egen mat, säger Karin Sundell, förskolechef i Brynäs-Nynäs förskolområde, men tillägger att det fortfarande är okej att äta medhavd mat i personalrummet.

I Sandviken, Hofors och Tierp har kostnadsfri pedagogisk måltid funnits sedan länge och i Ockelbo infördes det förra hösten. Älvkarleby är nu den enda kommun som inte har infört det. Där kostar det 13 kronor om man vill delta i den pedagogiska lunchen med barnen och 50 kronor om man vill sitta och äta ifred.

– Eftersom lunchen inte är gratis hos oss kan vi inte tvinga någon att sitta med barnen och äta, säger Madeleine Avermo, förskolechef i Älvkarleby.

Men det är inte i alla kommuner som den pedagogiska lunchen innebär ett förbud mot egen matlåda.

I till exempel Ockelbo och Tierp är det upp till personalen att bestämma om de vill äta den erbjudna kostnadsfria maten på förskolan eller ta med egen mat.

– Det pedagogiska ligger inte i vilken mat man har på tallriken. Alla behöver inte äta samma maträtt, säger Pia Holmström, förskolechef i Ockelbo kommun.

På Stenebergsskolans förskola i Gävle är det lunchdags. Vid varje bord sitter en förskollärare och samtalar med barnen om maten som för dagen står på menyn – kyckling, potatis och majs.

Att den pedagogiska måltiden nu blivit gratis tycker förskolelärarna är positivt. Måltiden är en viktig stund på dagen av social samvaro och samtal mellan dem och barnen.

Men det finns en stor besvikelse över hur beslutsprocessen gått till och att personalen inte har fått vara delaktiga i den.

– Vi har inte känt att det har funnits en tillit. Jag förväntas kunna ta hand om allt större barngrupper men inte kunna ansvara för vad jag har i min matlåda? frågar sig förskolläraren Kerstin Noreen Larsson, som jobbat i yrket i över tjugo år.

I ett gemensamt yttrande har samtlig personal på Stenebergsgårdens förskola framfört sin kritik till kommunens förskolechefer. Där står bland annat att en nötfri förskola inte borde behöva påverka möjligheten för personalen att äta medhavd mat – så länge tydlig information skickas ut om vad det innebär.

– Det har kommit nya besked hela tiden. Beslut har fattats över våra huvuden och de diskuterar aldrig med oss om hur och varför beslut fattas, säger förskolläraren Katarina Liljeroth.

Mer läsning

Annons