Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Gävles skolor granskas av Skolinspektionen

/
  • Martin Vadelius (S) ordförande i utbildningsnämnden i Gävle och Anna Rydin från Skolinspektionen.

Under hösten ska flera av Gävles skolor genomgå en granskning från Skolinspektionen för att synliggöra eventuella brister och vilka åtgärder som då krävs. Utbildningsnämndens ordförande Martin Vadelius (S) välkomnar granskningen.
– Helst vill vi ha en tillsyn som inte visar på brister men finns det någon åtgärd att göra så vill vi utveckla skolan, säger han.

Annons

Skolinspektionen genomför vart tredje år en tillsyn av kommunernas skolverksamhet och i höst är det Gävles skolor som får återbesök. Under tillsynen kommer det genomföras bland annat intervjuer med elever, föräldrar och lärare för att se vilka eventuella brister som finns i skolorna.

– Vi har gjort ett urval av skolor som vi kommer att besöka och där kommer vi ställa frågor kring verksamheten som resulterar i ett beslut där det framgår om enheterna har något de behöver förbättra, säger Anna Rydin från Skolinspektionen.

En vanlig brist brukar vara att det inte finns tillräckliga rutiner när det kommer till elever som behöver särskilt stöd menar Anna Rydin.

– Där brister det ofta och beroende på vad det är som brister finns det olika åtgärder, säger hon.

Granskningen börjar i september och det är totalt tio stycken kommunala och fyra stycken friskolor som får besök. Någon gång i december kan det komma ett resultat och utbildningsnämndens ordförande i Gävle kommun, Martin Vadelius (S), vet vad han önskar sig i julklapp.

– Vi vill ha en julklapp som ger oss möjlighet att utvecklas och konkreta krav på åtgärder om det finns sådana, säger han och fortsätter.

– Helst vill vi ha en tillsyn som inte visar på brister men finns det någon åtgärd att göra så vill vi utveckla skolan, säger han.

Mer läsning

Annons