Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska sjuåringens dödsfall granskas

I mars avled en sjuårig flicka av akut blodförgiftning.

Nu vill Division Primärvård att Socialstyrelsen ska granska om sjukvården kunde ha gjort något annorlunda.

Annons

I går lämnades en anmälan enligt lex Maria in till myndigheten. Flickan hade haft feber i ett par dagar, ont i nacken och kräkts. När familjen kontaktade sjukvårdsrådgivningen bedömdes flickans tillstånd inte som allvarligt.

När hon senare samma kväll fått lila fläckar på benen kördes hon med ambulans till barnläkarjouren. Flickan var då vaken och hennes tillstånd bedömdes inte heller då som kritiskt.

Men minuter efter provtagning blev hon plötsligt medvetslös. Trots att hjärt-lungräddning påbörjades med en gång kunde flickans liv inte räddas.

Det ska senare visa sig att hon avlidit av en akut blodförgiftning med bakterien hemofilus influensae – som flickan vaccinerats mot – vilken orsakade lungblödning och inflammation i hjärtat.

– Det är en allvarlig bakterie och det är därför den finns med i vårt barnvaccinationsprogram. Men det har visat sig att det finns några varianter av den här bakterien där vaccinationen inte biter ordentligt, säger Ulf Nordin, chefläkare i Division Primärvård.

Flickan blev den tredje inom en period av fyra månader att avlida av blodförgiftning som inte kunde konstateras i tid. Förbättringsåtgärder har tagits fram, bland annat kommer all personal som har hand om akuta fall att få specialutbildning i tidiga tecken på blodförgiftning.

Mer läsning

Annons