Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska sociala företag få hjälp från kommunen: "Som jag har väntat efter alla dessa år"

/
  • Elena Al Damanhouri och Kania, från Sandaga, städar i ett nybygge i Sätra. De fick uppdraget på grund av att Sandaga är ett socialt företag.
  • – Jag praktiserade i 16 år utan att få ett jobb innan jag blev anställd hos Sandaga, säger Kania.
  • Morgan Darmell (M), ordförande i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden.

Sociala företag i Gävle ska få ett treårigt stöd från kommunen i form av företagsrådgivare. Elena Al Damanhouri startade Sandaga, ett socialt företag med rötterna i Gävle, och tycker att det var på tiden att kommunen hjälper till.

Annons

LÄS OCKSÅ: De startar socialt företag i Hofors

I Sätra byggs det just nu ett nytt villaområde intill Primulavägen. I ett av de nybyggda husen städar Elena och Kania från det sociala företaget Sandaga inför besiktningen nästa vecka.

– Det är jätteviktigt att det är rent och snyggt när vi är färdiga, säger Elena Al Damanhouri.

Sandaga startade 2011 som ett kvinnokooperativ och har som intresse att investera vinster i anställningar, men inte vilka anställningar som helst. Ett socialt företag, som Sandaga, anställer personer som har svårt att få jobb på arbetsmarknaden.

– Jag praktiserade i ett café och var även språkstöd på förskolor, men jag fick aldrig ett jobb. Nu har jag väldigt roligt på jobbet och vill inte vara hemma, inte ens när jag är sjuk, säger Kania som praktiserade i 16 år utan att få ett jobb innan hon blev anställd hos Sandaga.

Elena, som startade företaget, har länge varit besviken på myndigheterna och kommunen. Som företagare till ett socialt företag behövs det hjälp med att få upphandlingar och få folk att jobba med dem. Än så länge har den hjälpen inte funnits tillgänglig.

– Som jag har väntat efter alla dessa år, och väntar fortfarande på hjälp och stöd. När jag startade Sandaga var jag jätteimponerad av Hudiksvall där företagen fick hjälp från Socialtjänsten, Arbetsförmedlingen och kommunen, men det stödet har inte alls funnits här.

Nu kan det bli en ändring på det. Över en halv miljon kronor ska investeras i en tjänst hos kommunen som ska arbeta med att stärka sociala företag och ge dem goda förutsättningar på marknaden.

LÄS OCKSÅ: Sociala företag blir allt fler

– Vi har ju företagsrådgivare inom kommunen nu, men vi vill också ha en företagsrådgivare som ska specialisera sig på sociala företag. Vi vill behålla kompetensen inom kommunen. Det sociala företagandet ökar allt mer och vi behöver spetskompetens inom det området, säger Morgan Darmell (M), ordförande i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden som nyligen beslutade om stödet.

Det har varit tufft för Sandaga under en längre tid. De gick från att vara tio anställda när de startade för fem år sedan, men nu är de bara tre stycken. Företaget överlever genom att få kunder och upphandlingar och skulle de få hjälp med det så skulle de inte tacka nej, menar Elena.

Ni anställer folk som har svårt att få jobb på arbetsmarknaden, hur känns det att behöva säga upp dem?

– Det är jättetufft och otroligt synd, ingen av dem som blev uppsagda har fått jobb ännu. Det är jättejobbigt när man säger upp någon som man vet inte kommer få jobb på arbetsmarknaden. Jag hoppas verkligen att vi får anställa dem igen snart.

Vad är det ni vill ha för hjälp och stöd från kommunen?

– Jag vill få stöd från arbetsförmedlingen och socialtjänsten med att kunna hjälpa andra människor att arbetsträna hos oss. Jag skulle även vilja få hjälp med upphandlingar och avtal. Som det ser ut i dag så kan inte vi konkurrera med andra företag på marknaden, men skulle vi få hjälp så skulle det nog fungera bättre, säger Elena.

Tjänsten som ska tillsättas ska fungera som ett stöd för befintliga sociala företag, men även hjälpa till att starta nya företag. Målet med beslutet är även att politiker och tjänstemän ska få en ökad medvetenhet socialt företagande.

Projektet ska vara i tre år och budgeten för uppdraget uppgår till 650 000 kronor.

LÄS MER: Kaféet som ger jobb åt långtidsarbetslösa

Mer läsning

Annons