Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Stortorget få 13 000 granitplattor

/
  • BYGGER OM TORGET. På tisdagen påbörjades det enorma pusslet att lägga ut 13 000 granithällar i bestämd ordning på Stortorget i Gävle. Byggledare Berndt Wester och Rune Johansen, norsk stensättare, ser till att ombyggnaden går enligt tidsschemat.
  • GÄVLEBORNAS VARDAGSRUM. Totalt 4 325 kvadratmeter av Stortorget ska beläggas med granithällar från Bohuslän. Arkitekterna vill skapa känslan av en matta genom att blanda olika storlekar och olika sorters granit.
  • PUSSELBITAR. Den nya beläggningen med granithällar på Stortorget i Gävle är att jämställa med ett enormt pussel med 13 000 bitar. Varje granithäll (tre olika sorter, två behandlingar och tolv storlekar) är märkt och har en förutbestämd position.
  • EN HÄLL I TAGET. Stensättarna Szymek Legutko och Wladyslaw Kapusta påbörjade på tisdagen arbetet med att sätta granithällarna på Stortorget i Gävle. Totalt 4 325 kvadratmeter eller 13 000 granitblock ska sättas för hand.
  • FRÅN NORGE. Fyra personer från det norska företaget Sten och lund arbetar med stensättningen på Stortorget i Gävle. Rune Johansen räknar med att de lägger cirka 1 000 kvadratmeter i veckan. I så fall är de klara på drygt fyra veckor.
  • SÄTTER STEN. Ett norskt företag sköter stensättningen på Stortorget. Tomasz Piechowka, Szymek Legutko och Wladyslaw Kapusta hjälps åt för att passa in granithällarna, en i taget.

Arkitekterna tänker sig den nya stensättningen på Stortorget som en stor vardagsrumsmatta. På tisdagen påbörjades det gigantiska pusslet, att lägga dit 13 000 granithällar. En i taget.

Annons

Tre personer hjälps åt att passa in varje granitblock. Det är tre olika sorters granit som används i två olika behandlingar och tolv olika storlekar. Varenda sten är märkt och har en förbestämd position.

– Det är ett väldigt komplicerat pussel. Arkitekten har velat skapa den här mattan som har en massa färgskiftningar i sig, precis som en riktig matta, förklarar Marie Edling, landskapsarkitekt i Gävle kommun.

Till och med systemet för avrinning av regnvatten fyller en speciell funktion i utformningen av Stortorgets nya beläggning. Marie Edling jämställer rännorna med varptrådarna i en matta.

Graniten kommer från Bohuslän och är utprovad för att klara tunga transporter och andra påfrestningar som ett torg utsätts för. Varje block är 12 centimeter tjockt och den största varianten väger cirka 100 kilo styck.

Stenarbetarna beräknas kunna lägga cirka 1 000 kvadratmeter sten i veckan.

– Samtidigt håller vi på och kopplar in fjärrvärmen på Nygatan borta vid Konturen. Vi ska ju försöka få klart med all markvärme innan kylan kommer, säger Mats Pierrou, som är kommunens projektledare för ombyggnaden.

Nästa vecka är det dags för en del i den nya utsmyckningen, Blixtlåset, som ska ligga nedsänkt i stenbeläggningen. Det blir en 65 meter lång dragkedja i stål rakt över torget i öst-västlig riktning, signerad Malmökonstnären Kristina Matousch.

I mitten av oktober hoppas byggledningen kunna minska avsevärt på avspärrningen av Stortorget. Men stängslet är en säkerhetsåtgärd och den inhängande ytan utökades i maj efter en olycka då en kvinna blev påkörd av en betongbil.

I juli 2010 ska det nya Stortorget stå klart.

Mer läsning

Annons