Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu skickas ansökan

Politikerna har sagt sitt slutgiltiga ja till Gävles ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad 2014. Nu ska dokumentet skickas in och presenteras för juryn.


– Det känns kanon att beslutet är taget, säger Anna-Karin Ferm, projektledare för Gävle 2014.

Annons

Det blev långa diskussioner när kommunfullmäktige som högsta kommunala instans skulle fatta beslut om Gävles ansökan på måndagskvällen. Anna-Karin Ferm och hennes kollegor i projektgruppen satt tålmodigt med i 4,5 timmar och lyssnade på debatten.

– Det är roligt att det var en sådan lång debatt om kultur. Jag tycker att det är friskt för Gävle, säger hon.

– I Gävle finns en tradition att vara antingen för eller emot saker. Nu var nästan alla partier för, några av de borgerliga var splittrade och bara ett, Sverigedemokraterna var helt emot. Det är bättre med debatt än att bara ha en död stad där det inte alls pratas kultur.

På onsdag nästa vecka ska Gävles 288-sidiga ansökan, som är skriven både på svenska och engelska, skickas till Statens kulturråd. Nästa stora datum är Anna-dagen, 9 december. Då är alla kandidatstäderna kallade till kulturrådet, där de ska träffa juryn som består av sammanlagt 13 personer, sex från Sverige och sju från andra EU-länder.

– Varje stad får 30 minuter på sig att göra en presentation. Sedan blir det 30 minuters utfrågning från juryn. Just nu planerar vi för fullt hur vår presentation ska se ut, säger Anna-Karin Ferm som ändå avslöjar att den fyra minuter långa film som finns med i Gävles ansökan kommer att visas.

Juryn har sedan en överläggning på några timmar. Men redan samma kväll, ungefär klockan 17.00, får Gävle och de andra tre kandidatstäderna veta om de har gått vidare i tävlingen.

– Flera av dem som ingår i juryn har stor erfarenhet av att jobba med kulturhuvudstäder och vet vad som krävs. I det här första skedet kommer de främst att titta på vad städerna har för förutsättningar att bära evenemanget, säger Anna-Karin Ferm.

Om Gävle går vidare avgörs senast 1 januari 2010 om staden blir europeisk kulturhuvudstad 2014.

Mer läsning

Annons