Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu stängs flyktingbarnens hem: "Jag är orolig för killarna"

/
  • Pau Bota och hans kollegor känner oro över beskedet att HVB-hemmet i Mårtsbo ska gå i graven.
  • Transitboendet i Mårtsbo för ensamkommande flyktingbarn har funnits i ett år. Hemmet öppnades efter att många kommuner efterfrågat platser.

Nu stängs HVB-hemmet i Mårtsbo där det bor ensamkommande flyktingbarn.
Anledningen är att det kommer allt färre flyktingar till Sverige.
– Jag är mer orolig för killarna som bor här än hur det ska bli för mig. Jag har familj, vänner och ett socialt nätverk runt mig, säger Pau Bota som jobbar på HVB-hemmet.

Annons

I dag bor tre killar på HVB-hemmet som drivs av Paloma Utredning och Behandling AB. Det har varit deras hem i närmare ett halvår. Pau Bota säger att hela personalgruppen delar hans oro för ungdomarnas flytt.

– Även om vi också funderar på vad vi ska jobba med framöver, säger Pau Bota, som är filosof och kulturantropolog samt har jobbat som kock.

Enligt Bota är de tre ungdomarna och de fyra anställda som en enda stor familj.

– Här har killarna sin trygghet. Även om jag under de fyra månader jag jobbat här sett hur killarna utvecklats och byggt upp sociala nätverk.

LÄS OCKSÅ: Antalet asylsökande minskar – "Det var ett så oerhört tryck förra året"

En av de ensamkommande flyktingbarnen ska dagen efter intervjun flyttas till hemkommunen Sandviken. De båda andra har fått erbjudande om platser på Palomas HVB-hem i Åsbo. En av killarna har tackat ja. Pau Bota tycker att det är en bra idé att stanna kvar inom Palomas domäner.

– Det finns inget vettigare alternativ just. Där finns det i alla fall boendestödjare de känner igen. Killarna behöver stabilitet.

Biträdande föreståndaren Jorge Duarte instämmer:

– Vi har kontakt mellan boendena och har gjort aktiviteter ihop. Många går också i samma skola. Men det är handläggaren på socialtjänsten i kommunen som hyr platsen som bestämmer.

MER LÄSNING: Nytt boende för ensamkommande barn öppnar i Sandviken

HVB-hemmet i Mårtsbo startade upp förra året då Sverige tog emot många flyktingar. Men i dag är bara hälften av de sex platserna fyllda.

– Sverige har stängt gränserna och vi har mindre efterfrågan. Det har också kommit beslut nyligen att man inte ska öppna gränserna i juli som det var tänkt, säger föreståndaren Nette Enström.

– Förra året ringde kommuner från hela landet och vi hade svårt att möta upp behovet. Så det är marknaden som sätter stopp för verksamheten.

Åter till Pau Bota Han säger att stängningen kommer väldigt överraskande för personalen.

– Eftersom killarna varit här i flera månader trodde vi att transitboendet skulle bli ett vanligt HVB-hem.

MER LÄSNING: Hjälpte flyktingar på plats – nu öppnar Maria boende för ensamkommande i Sandviken

Kommunal är kallad till en MBL-förhandling 27 maj med anledning av stängningen. Innan dess ska fackförbundet, skyddsombuden och arbetsgivaren gör en riskbedömning angående stängningen.

Mer läsning

Annons