Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu träder lärarlegitimationen i kraft

/
  • Karin Ahlgren, Gävle kommuns ombud i Lärarnas Riksförbund.

Den första juli trädde den nya lärarlegitimationen i kraft. Till hösten kommer inte obehöriga lärare att kunna sätta betyg på sina elever eller få fast anställning.

Annons

Den sista dispensdagen för lärare utan legitimation var den sista juni. Nu kan endast lärare som är legitimerade i sitt ämne sätta betyg. Olegitimerade lärare kan nu också bara anställas max ett år i taget, förutsatt att hen har lämplig utbildning eller erfarenhet.

Om en olegitimerad lärare anställs får hen inte sätta betyg på sina elever. Det ska en annan, behörig, kollega göra i samarbete med den obehörige läraren – även om hen inte varit på plats i klassrummet.

På Lärarnas Riksförbund är man positiva till den nya reformen.

– Vi var positiva långt innan de politiska partierna vaknade i den här frågan. Vi tänkte att någon form av auktorisation måste till men en ren legitimation vågade vi då inte ens hoppas på. Sen är det naturligt att det uppstår problem i ett övergångsskede, säger Karin Ahlgren, Gävle kommuns ombud på Lärarnas Riksförbund.

Ett av problemen är att många av de äldre låg- och mellanstadielärarna undervisar i alla ämnen medan mer nyutexaminerade låg- och mellanstadielärare är ämneslärare. Detta i kombination med en brist på ämneslärare inom vissa områden, som svenska två och naturorienterande ämnen, gör att många skolor kan komma att få problem. Någon brist på lärarkompetens i varken Gävle eller Sandvikens kommun råder dock inte.

– Jag har inga uppdaterade siffror men redan i februari hade vi 75-80% behöriga lärare i kommunen, berättar Jon Erik Egerszegi, biträdande ordförande i Utbildningsnämnden i Gävle.

– Vi är lyckligt lottade, säger Maude Wiklund-Andersson på Utbildningsnämnden i Sandviken, som menar att närheten till lärarutbildningarna i både Gäve och Falun spelar in.

– Men vi måste förbereda oss på att det kan bli tuffare i framtiden, avslutar hon.

Mer läsning

Annons