Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill bönderna att det ska regna

Det har varit en ordentlig värmebölja i Gästrikland i helgen.
I går kröp kvicksilvret på termometrarna över 30 grader.
– Det är redan lite bekymmersamt för skörden och om vi inte får regn snart kan det bli riktigt illa, säger lantbrukaren Lotta Zetterlund i Storvik.

Annons

Det är inte bara skogarna som tar stryk i värmen. Den torra marken har även lett till att böndernas första höskörd blev mindre än normalt.

– Det blev bara två tredjedelar av det normala. För ekobönderna blev det ännu lite sämre, berättar Lotta Zetterlund som har gård i Storvik och är ombudsman för LRF i Gävleborg och Dalarna.

Enligt henne har vissa bönder även varit tvungna att stödutfodra sina djur eftersom betet på flera håll har växt för dåligt.

Spannmålsskörden ser också ut att bli dålig och behöver vatten för att repa sig.

– Det var länge sedan det var dåligt så här tidigt på året. En odlare funderade till och med på att ta fram egen bevattning och det har jag inte hört på tio år, säger Lotta Zetterlund.

Hon påpekar dock att det fortfarande finns chans till en bra återväxt om bara regnet kommer snart.

Enligt SMHI har det inte varit någon nämnvärd nederbörd i Gästrikland sedan 20 maj. Brandrisken i skog och mark var i går extremt stor, främst i de södra och västra delarna av Gästrikland.

Men trots den långvariga värmen verkar det inte vara några exceptionellt låga nivåer i vattendragen. Enligt Gävle Energis driftcentral ligger Storsjöns vattennivå helt normalt, bara några centimeter under maxgränsen.

Och räddningen för bönderna verkar vara på gång. På tisdag väntas ett väderomslag till svalt och ostadigt väder. Perioden onsdag till söndag förväntas bli sval i hela landet med en del skurar och lokal åska.

Mer läsning

Annons