Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bäver instängd vid kraftstationen

/
  • NY BÄVER. Alf Larsson i Älvkarleby fick på lördagen se något han inte brukar se under sina dagliga promenader i området, en ny bäver som förirrat sig till kanalen vid kraftstationen.  Foto: Alf Larsson

Ännu en bäver har fastnat i kanalen vid Älvkarleby kraftstation. Alf Larsson lyckades på lördagen fånga den på bild.
– Jag hoppas att de inte skjuter den, säger han.

Annons

Det var vid 14-tiden på lördagen som Alf Larsson under sin dagliga promenad gick förbi kraftstationen och gjorde den ovanliga upptäckten.

– Jag såg två killar som stod längs kanten och ute i vattnet såg jag en sten, men det var ju ingen sten, det var ju bävern, säger Alf Larsson.

– Nej, inte ett dugg. Den hoppade i och simmade lugnt och fint och kom tillbaka upp och satt och tvättade sig och höll på, berättar han.

Arbetarbladet har de senaste dagarna berättat om en bäver som fastnat i kanalen som riskerar att bli en dödsfälla eftersom där saknas mat för bävern och att vattnet är för strömt för att den ska kunna ta sig ut.

Vattenfall försökte fånga det första exemplaret med håv, men när försöken misslyckades valde man att på fredagen skjuta den förra bävern som hade fastnat där.

Flera läsare har upprörts över att Vattenfall var så snabb med att skjuta bävern.

Alf Larsson, som på lördagen tog bilder av den andra bävern som fortfarande lever, bedömer det möjligt att fånga den levande.

– Jag stod precis över honom. Om jag hade haft en håv hade jag bara kunnat ta upp honom, säger han.

Enligt Lars Olsson, gruppchef på Vattenfall i Älvkarleby, finns ingen personal på plats under helgen. Vad som händer med bäver nummer två återstår alltså att se på måndag.

Mer läsning

Annons