Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny busshållplats ska byggas mitt i Esplanaden

/

En ny busshållplats ska byggas mitt i Esplanaden. Ärendet orsakade lång diskussion när byggnads- och miljönämnden godkände bygglovet för vindskyddet vid hållplatsen.

– Esplanaden är vi väldigt rädda om, säger nämndens ordförande Lena Lundgren (S).

Annons

Väderskydd vid busshållplatser brukar inte vara bygglovsärenden, men eftersom Esplanaden bedöms vara en extra känslig och värdefull plats fick politikerna i byggnads- och miljönämnden ta ställning till om det kan byggas. Det nya hållplatsläget är tänkt att ligga längs Nygatan, mitt i Esplanaden. Hållplatsen behövs av två skäl, dels för att få en mer samlad centrumhållplats, men också på grund av Nygatans ombyggnad vid Stortorget.

– Hållplatsen ska ställas upp på en väldigt känslig plats i vår esplanad som vi är väldigt rädd om, säger Lena Lundgren.

Därför beviljade bara nämnden ett tillfälligt bygglov på fem år, i stället för ett permanent. Alternativa lösningar med att till exempel ställa upp väderskyddet på andra ledden diskuterades livligt bland politikerna, men inget alternativ kändes tillfredsställande.

Enligt Elisabet Jonsson, chef för Bygg och Miljö, ska den nya busskuren göras så att den skär av siktstråket i Esplanaden så lite som möjligt.

– Om vi gör den väldigt lätt och i glas så kan den fungera. Vi måste ju ha en ny busshållplats, säger hon.

Mer läsning

Annons