Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny chef på Konstcentrum

/

Uppsalabon Anna Livion Ingvarsson, 45 år, blir ny chef för Konstcentrum i Gävle. Det var hennes intryck av staden som gjorde att hon ville ha jobbet.
– Gävle verkar vara en stad där man vågar ge plats åt konst, säger Anna Livion Ingvarsson.

Annons

Tidigare har hon jobbat på Uppsala Konstmuseum, Forum för levande historia och på Riksutställningar där hon gjorde stora vandringsutställningar som exempelvis Konstfeminism tillsammans med över 100 konstnärer.Sedan 1,5 år tillbaka arbetar Anna Livion Ingvarsson på Konsthall C i Stockholmsförorten Hökarängen, en konsthall som ligger i en gammal andelstvättstuga för arbetare.


Hon beskriver det som en slump att hon fastnade för konst. Under en jobbig period i livet sökte hon en enstaka kurs på universitetet och träffade rätt.
– Det var ganska omodernt egentligen med diabilder och halvmörker, men jag tyckte det var så apart och fantastiskt och det blev liksom omtumlande. Men sedan började jag tidigt att göra utställningar och jag tror den praktiska produktionen avgjorde saken för mig, säger hon.


Under sina 15 år i konstvärlden har hon vid flertalet tillfällen besökt utställningar på sin nya arbetsplats i Gävle. Och det var intrycken från besöken som fick henne att söka jobbet.
– Det finns en inställning till konst som något viktigt här i Gävle. Man vågar satsa på konst och inte bara i exklusiva miljöer utan även de man går förbi på väg till jobbet, säger Anna Livion Ingvarsson, som är född i Skåne men är Uppsalabo sedan 10 år.
Hon har en förkärlek till konst som undersöker och bearbetar samhällsförändringar och gärna berör existentiella frågor.


Vad hon själv vill göra med Konstcentrum återstå att se. Några klara besked om blev det inte på presskonferensen i går.
– Jag har många idéer men måste ändå hit och bearbeta det inifrån och därför vill jag inte säga något speciellt just nu, säger hon.


Anna Livion Ingvarsson tillträder tjänsten 1 augusti. Hennes företrädare Kirse Junge-Stevnsborg och konstpedagogen Åsa Mårtensson lämnar sina anställningar på Konstcentrum 1 maj. De avtackades i går i samband med öppningen av en ny utställning av den Londonbaserade konstnären Anna Lucas.

Mer läsning

Annons