Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny depå för gasbussar planeras på Brynäs

En ny bussdepå med plats för 50 biogasbussar planeras på Brynäs. Läget ska vara nära Duvbackens reningsverk där biogasen till bussarna ska produceras.

Annons

Förarbetet med att få igång produktion av biogas i Gävle kommun pågår för fullt. Gävle Energi har i sitt uppdrag att utreda det bästa stället kommit fram till Duvbackens reningsverk för att tillgodose kollektivtrafikens framtida behov. Anledningen är främst det centrala läget på Brynäs och att råvaran i form av avloppsslam redan finns. Dessutom finns biogasproduktion i liten skala redan i dag.

Distributionen av biogas sker bäst med gasledningar. Därför planeras nu en ny bussdepå någonstans i närheten av Duvbacken. En utredning som är klar i september ska peka ut en lämplig plats.

– Vi tittar först och främst på de närmaste områdena. Det finns till exempel många ytor runt Måsbergets idrottsplats, säger kommunens planeringschef Göran Berfenstam.

Utredningen ska sedan fogas in i den nya översiktsplanen för Gävle stad som kommunfullmäktige godkände tidigare i våras.

När själva uppställningsplatsen ska tas i bruk är inte bestämt ännu, men tanken är att det inom de närmaste åren ska finnas plats för 20 biogasbussar. På tio års sikt behövs det dock finnas plats för 50 bussar. Då behöver 40-50 000 kvadratmeter mark tas i anspråk.

– Vi får nog igång biogasbussarna tidigare än produktionen av biogas. Därför kanske bussarna kommer att köras på vanlig fordonsgas till att börja med, säger kommunalråd Per Johansson (S).

Enligt Per Laurell, vd för Gävle Energi, är målet att leverera fordonsgas till bussarna redan nästa år. När det gäller produktionen väntas den komma igång 2014, men kanske redan 2012.

– Vi har inte kommit så långt i vår utredning än, men ser att det verkar finnas bra förutsättningar för produktion av biogas. Det verkar vara lämpligt att bilda ett biogasbolag med både offentliga och privata aktörer inblandade, säger han.

Det är oklart om den nuvarande bussdepån i Hemsta blir kvar när den på Brynäs tas i bruk fullt ut.

 

Mer läsning

Annons