Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny Europaväg planeras mellan Norge och Gävle

Vägverket ska utreda om vägsträckan mellan norska gränsen och Gävle kan bli så kallad Europaväg. Det beslutade infrastrukturminister Åsa Torstensson på torsdagen.

Annons

Regeringen framhåller vikten av gränsöverskridande infrastruktur och vill se sträckan Gävle–Oslo som en helhet. Den övervägande delen av förbindelsen på den svenska sidan är riksväg, med undantag av sträckan mellan Torsby och den norska gränsen.

På torsdagen beslutade regeringen att också den sträckan, länsväg 239, ska bli riksväg.

– Jag ser fram emot att inom kort kunna se att E 16 från Nordirland, genom Skottland och vidare genom Norge får sin slutdestination i Sverige. Det stärker kontakterna inom Europa, säger Åsa Torstensson i ett pressmeddelande.

Vägverkets utredning ska vara klar 1 september i år och därefter ska berörda myndigheter och organisationer få yttra sig.

Om Vägverkets utredning visar att det är möjligt att göra sträckan till Europaväg krävs sedan godkännande av ett FN-organ som har sitt säte i Geneve i Schweiz.

Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket, kan inte säga om det skulle innebära att vägsträckan rustas upp jämfört med nuvarande standard. Även om det ställs vissa krav, på exempelvis flera vägfiler, så kan man också bevilja undantag, konstaterar han.

Mer läsning

Annons