Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny handelsträdgård öppnar i Valbo – Eva och Anette ska bygga växthus och kafé på åkern

/
  • Växtzon 4 kök och trädgård är namnet på trädgårdshandeln med tillhörande kafé som Eva Perpåls och Anette Jonsson Sundell ska öppna i Överhärde i Valbo.
  • Anette Jonsson Sundell och Eva Perpåls har många idéer för den nya handelsträdgården, bland annat vill de ha en second hand-hörna där kunderna ska kunna byta växter med varandra.
  • Växtzon 4 kök och trädgård är namnet på trädgårdshandeln med tillhörande kafé som Eva Perpåls och Anette Jonsson Sundell ska öppna i Överhärde i Valbo.

En trädgårdshandel ska öppna i Överhärde i Valbo.
Bakom planerna står Eva Perpåls och Anette Jonsson Sundell.
Där det i dag är åkermark ska det bli ett stort växthus, ett kafé och prunkande inspirationsrabatter.

Annons

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

Snön ligger än så länge som ett vitt täcke över fälten i Överhärde.

Men om ett par månader hoppas Eva Perpåls och Anette Jonsson Sundell att kunna komma i gång med bygget av det som ska bli Växtzon 4 kök och trädgård, deras egen trädgårdshandel.

När de berättar är det lätt att se det framför sig: Här ska det 105 kvadratmeter stora växthuset stå, det ska värmas upp av en kamin och i en del av växthuset ska man kunna sitta och fika regniga dagar.

Utanför blir det trädgårdskafé och planteringar. Man ska inte bara kunna köpa växter utan också kunna se hur de ser ut i olika rabatter.

– Vi vill att det ska bli en varm och trivsam plats att sänka blodtrycket på och en plats där folk kan hitta inspiration till vad de kan göra i sin egen trädgård, säger Eva Perpåls.

Läs också: Trädgården som skapar trafikkaos

Hon och Anette Jonsson Sundell träffades för tio år sedan på Söderskolan i Sandviken där de fortfarande jobbar som lärare, Eva som hemkunskapslärare och Anette som bildlärare.

De upptäckte att de båda höll på med konsthantverk och började samarbeta mer och mer. De senaste åren har de ställt ut på Gästrik konst tillsammans.

Båda har också ett brinnande trädgårdsintresse och att starta en trädgårdshandel med kafé har de pratat om länge.

När Eva Perpåls tog över föräldrahemmet på Myckelvägen som gått i arv i släkten sedan 1600-talet föll en stor bit på plats.

– Jag kan inte bli bonde som min pappa men jag kan ändå använda marken till att odla, säger hon.

För att förbereda sig gick de en tvåårig trädgårdsutbildning på distans. Nu har de fått ett positivt förhandsbesked från Gävle kommun när det gäller bygglov för växthuset och tror att alla papper kan vara klara i mars.

Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden konstaterar att trädgårdshandeln kan bli ett trevligt inslag i området och att åkermarken intill inte påverkas negativt.

– Växtzon 4 kommer inte att bli något Plantagen eller Blomsterlandet där alla butiker ser likadana ut oavsett var i Sverige man här. Det som säljs hos oss kommer att vara ekologiskt och närodlat. Vi siktar på att samarbeta med andra lokala företag, säger Anette Jonsson Sundell.

Hon och Eva Perpåls berättar om några av idéerna de har, en second hand-avdelning där kunderna kan byta växter med varandra och en tävlingsrabatt där vinnaren får sitt förslag förverkligat.

– Och jag skulle vilja hålla kurser i hur man kan ta hand om det man odlat, en husmorsskola där folk får lära sig sylta och safta, säger Eva Perpåls.

De berättar att de fått mycket tips och råd från sina mentorer Inga och Pelle Wålerud som tidigare drev populära Trädgår´n i Söderfors.

Läs också: Trädgår'n i Söderfors stänger

Nu kommer Eva Perpåls och Anette Jonsson Sundell att ägna våren och sommaren åt att bygga upp växthuset och planteringarna.

– Under den tiden kommer vi inte kunna ha öppet heltid utan bara helgöppet. Det blir som en smygstart och så kör vi med full gas till nästa säsong, säger de.

Mer om Valbo: Ikea får bygga ut restaurangen

Mer om Valbo: JC i Gävle och Valbo har bytt skepnad

Mer läsning