Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny jätterondell byggs i Hemlingby

/
  • Skog ska avverkas. Kommunens projektledare Mats Pierrou studerar ritningarna för etapp 3 av Hemlingby    köpcentrum. I februari börjar kommunen avverka skog där de nya varuhusen ska stå. En ny jätterondell ska även anläggas vid trafikplats Gävle Södra.

I vår börjar nästa stora utbyggnad av Hemlingby köpcentrum. Den här gången blir det många nya vägbyggen, bland annat en ny jätterondell. Under byggtiden får bilister räkna med en del strul vid Gävles södra infart, speciellt under nästa år.

Annons

I februari börjar Gävle kommun med arbetet att röja bort ungefär 15 hektar skog på den mark som ska utgöra etapp tre av Hemlingby köpcentrum. De tre nya så kallade köpkvarteren med sammanlagt 30 000 kvadratmeter butiksyta ska ligga söder och öster om det område där Biltema, Jula och City Gross ligger i dag.

Företagen ännu hemliga

Julas fastighetsbolag har köpt det ena kvarteret och det danska projektutvecklingsföretaget TK Development har skrivit föravtal på de två andra.

Byggstart är tänkt att äga rum i maj, men inget av företagen har ännu tillkännagett vilka butikskedjor man vill etablera i de nya varuhusen.

Inga bygglovshandlingar har heller kommit in till kommunen än, men tanken är att de nya butikerna, och en Max hamburgerrestaurang, ska öppna i augusti 2012.

Nya VA-ledningar

Förutom att fälla skog och förbereda marken krävs en hel del arbete med infrastrukturen innan det nya affärsområdet kan stå klart.

Nya vatten- och avloppsledningar ska dras, Ingenjörsgatan ska förlängas och i en rondell bindas samman med en ny påfartsväg från Spängersleden. De vägbyggena påbörjas redan i vår och nästa år drar ombyggnaden av trafikplats Gävle Södra igång.

De nuvarande på- och avfartsramperna från E 4 ska byggas om och en ny jätterondell med en omkrets på uppåt 200 meter ska anläggas.

– Det blir Gävles i särklass största rondell, men det behövs för det går ganska mycket trafik, bland annat tung långtradartrafik där, säger kommunens projektledare Mars Pierrou.

Konstgjord skogstjärn

Den ena delen av rondellen kommer att ligga mitt i en konstgjord skogstjärn med vatten.

Syftet med den är att rena dagvattnet och ha möjlighet att begränsa ett eventuellt oljeutsläpp om exempelvis en tankbil skulle välta i rondellen.

Mer läsning

Annons