Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag ger makar rätt att bo ihop

/
  • FAXIMIL. Arbetarbladet skrev i januari i år om makarna Gunvor och Sven Pettersson i Sandviken, som efter 51 år tillsammans tvingades till en ofrivillig separation. Gunvor Pettersson hade då bott ett halvår på Ängsbacken medan han bodde kvar i parets radhus. Två gånger hade han begärt att få komma in på Ängsbacken för att fortsätta leva nära sina maka. Båda gångerna fick han nej. Enligt handläggaren utgjorde hans nedsatta hälsa och oro för hustrun inte tillräckligt starka skäl.

Friska och sjuka makar kan få bo ihop på äldreboenden i framtiden. Enligt SR Ekot är ett nytt lagförslag på väg ut på remiss.

– Om det blir 50 personer räcker inte våra boenden, säger Lena Lundgren, ordförande i Gävles omvårdnadsnämnd.

Annons

Regeringen har tagit fram ett lagförslag som gör det möjligt för makar att fortsätta leva tillsammans även om bara en av dem behöver äldrevård, uppger Sveriges Radio Ekot.

– Det är ovärdigt att bara den ena personen får flytta in på ett äldreboende, säger äldreminister Maria Larsson, till Ekot.

Förslaget ska nu ut på remiss, med förhoppningen att lagen ska ändras nästa sommar.

Parboendegaranti har under de senaste åren varit en het politisk fråga i Gävle och Sandviken.

En förbindelse

Gävlepolitikern Lena Lundgren, S, var för drygt ett år sedan med och röstade ned en motion om att införa parboendegaranti i kommunen.

– När man använder ordet garanti är det en förbindelse att leva upp till, och om man inte kan leva upp till den då kan det bli en juridisk process där kommunen tvingas betala skadestånd, säger hon.

När regeringen nu för upp frågan på dagordningen är hon inte främmande för att hitta vägar för att låta par – där den ena är frisk – bo tillsammans, bara hon slipper ordet garanti.

– Jag är beredd att lyssna till varje människa som står i det här läget. Den här frågan är vällovlig, men inte enkel. Vi har ont om platser på särskilda boenden nu och vi måste ge platsen till den som har det största behovet, säger Lena Lundgren.

Lena Isokivelä, uppdragschef i Omvårdnad, tror inte att behovet är så stort, utan att det endast rör sig om ett fåtal personer. Varken hon eller biståndschefen kan komma på ett enda fall.

För henne återstår ett antal viktiga frågor innan hon vet vad det en lagändring skulle innebära för Gävle. Det handlar främst om besittningsrätten, huruvida en frisk person skulle ha rätt att bo kvar när maken eller makan avlider.

– Det är viktigast att fokusera på den friske och hur man löser boendefrågan på lång sikt. Beroende på vad som kommer i lagförslaget kan det bli en resursbrist också, att vi får brist på platser, säger Lena Isokivelä.

I Gävle är det redan möjligt för par där båda har ett vård- och omsorgsbehov att bo tillsammans eller bredvid varandra.

Mer läsning

Annons