Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny omgång vattenprover i Gavleån

/

Kommunen ska göra om den stora vattenprovtagningen i Gavleån. På tisdag tas nya prover på samma ställen som i somras och mellan Tolvfors och Gustavsbro utökas antalet provtagningsplatser.

Det ska också tas kemiska prover för att få svar på om Gavleån är övergödd.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat utförde kommunens byggnads- och miljöförvaltning en stor vattenprovtagning i Gavleån i juni. Vattenprover togs vid 18 platser i Gavleån och sex ställen i bäckar som rinner ut i ån.

Resultaten visade att den största försämringen av vattenkvaliteten sker mellan Tolvfors och Boulognern. Därför har man nu utökat antalet provtagningsplatser på den sträckan.

– Vi gör en ny provtagning eftersom vi vill göra en jämförelse med andra tider på året, då det förekommer andra aktiviteter runt ån och är en lägre vattenföring, berättar miljöutredare Maria Höjer.

Den här gången tas även kemiska prover för att mäta kväve- och fosforhalter i Gavleån. Det ger svar på hur övergödd den är. Däremot tas inga prover på halten av tungmetaller. Det är betydligt dyrare än att mäta bakterier, kväve och fosfor.

Mer läsning

Annons