Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skollag har ingen verkan i Gävle

I den nya skollagen ska rätten att befrias från undervisning i simning, sex och samlevnad tas bort.
För Gävles skolor ser det inte ut att innebära någon förändring.
Här finns inga beviljade dispenser.

Annons

I dagsläget kan föräldrar begära att deras barn ska befrias från vissa obligatoriska inslag i skolan. Det räcker med att inslaget ”upplevs som utmanande mot elevens speciella inställning och hemmiljö”.

På debattsidan i söndagens Dagens Nyheter skriver utbildningsminister Jan Björklund och Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni att dagens lagstiftning är ålderdomlig.

Framförallt flickor som växer upp i familjer med starka ”hederstraditioner” riskerar att få sin skolgång beskuren, argumenterar statsråden. De hänvisar till en stockholmsundersökning där var tionde elev på grund av föräldrarnas åsikter sällan eller aldrig deltar i ett visst inslag i skolan. I den nya skollagen, som går ut på remiss i sommar, slopas rätten till dispens.

I Gävle kommun ska formellt sett barn- och ungdomsnämnden godkänna alla undantag från huvudregeln att eleverna ska delta i all undervisning. Och enligt utredningskoordinator Curt-Ingvar Hamrén på skolkontoret har inga sådana beslut tagits.

– Vi har inte fått in några ansökningar, säger han.

Enligt en rundringning som Arbetarbladet gjort finns det heller inget större behov av dispenser. I de fall frågan varit aktuell har man löst det till exempel genom att ordna speciella grupper för flickors simundervisning. Så är det på Stora Sätraskolan och Stenebergsskolan.

På Nynäs Montessoriskola får några elever en något anpassad kurs i sex och samlevnad.

– I de fall det är känsligt har vi ett alternativt material när det gäller exempelvis bilder, säger biologiläraren Thomas Langeborg.

”Organisatoriska och pedagogiska åtgärder för att undvika att känsliga situationer uppstår” kommer att vara i sin ordning även fortsättningsvis, enligt Jan Björklund och Nyamko Sabuni.

Mer läsning

Annons